EU politika

HPA ulaže 1,7 milijuna kuna u promociju Zajedničke poljoprivredne politike, polovica novca iz EU-a

Agrovijesti
Hrvatska poljoprivredna agencija Fotografija: Agrobiz
Hrvatska poljoprivredna agencija (HPA) pokrenula je projekt GRASS Croatia radi podizanja svjesti o ciljevima Zajedničke poljoprivredne politike Europske Unije, značaju ZPP-a za održivost i razvoj ruralnih područja, poljoprivrednih gospodarstva, značaju kvalitete i sigurnost hrane i dr.

Na konferenciji u Ministarstvu poljoprivrede danas je ovaj projekt predstavljen. Pomoćnik ministra poljoprivrede Zdravko Barać rekao je kako je vrijedan 1,7 milijuna kuna, a polovica se financira iz EU sredstava. Njime se želi podići svijesti i značaj ZPP-a, te svih mogućnosti koje poljoprivredna politika EU-a pruža, a širi je od uobičajenoga mišljenja da podrazumijeva samo potpore poljoprivrednicima, dodao je Barać. 

Ravanteljica HPA Marija Vukobratović objasnila je kako se HPA  prijavila na natječaj početkom srpnja prošle godine, a 1. srpnja ove godine dobila je sufinanciranje od Europske komisije za EU projekt Razvoj ruralnih područja i poljoprivrede za uspješno društvo, u sklopu EU programa: Potpora mjerama informiranja koje se odnose na zajedničku poljoprivrednu politiku (ZPP) za 2016. godinu.

Cilj ZPP-a je informiranjem posebno pomoći objasniti, provesti i razviti ZPP te ojačati javnu svijest o njegovu sadržaju i  ciljevima, informirati poljoprivrednike i druge zainteresirane strane koje djeluju u ruralnim područjima, promicati europski model poljoprivrede te pomoći građanima da ga bolje razumiju, kazala je Vukobrativić te dodala da će HPA u idućih godinu dana posebice raditi na promociji mlijeka i meda.

Ciljna publika projekta su stanovnici ruralnih područja, vlasnici obiteljskih gospodarstava i mladi – učenici osmih razreda osnovnih škola i srednjoškolci, kojima se želi približiti ZPP i pojasniti kakve koristi ih u tom području očekuju.

Ruralno područje je više od 77 posto prostora EU-a (47 posto poljoprivrednoga zemljišta i 30 posto šuma), i na njemu živi približno pola stanovništva EU.

U EU-u ima 12 milijuna poljoprivrednika s punim radnim vremenom, a poljoprivreda i prehrambena industrija drže 6 posto udjela u BDP-u EU-a, s 15 milijuna tvrtki i 46 milijuna radnih mjesta. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje