Višegradska skupina

HPA: Višegradska skupina traži izjednačavanje potpora u svim državama EU

Agrovijesti
Višegradska skupina Fotografija: HPA
Što se tiče izravnih plaćanja, indirektnih potpora i nacionalnih potpora, 7 država članica složilo se za njihovo izjednačavanje među svim državama članicama.

Predsjednici 7 Poljoprivrednih komora potpisali su deklaraciju i priopćenje kojim traže od institucija i donositelja odluka da osiguraju jačanje ZPP-a nakon 2020. s istim ili većim financijskim izvorima kako bi se osigurala ekonomska održivost poljoprivrednika.

Što se tiče izravnih plaćanja, indirektnih potpora i nacionalnih potpora, 7 država članica složilo se za njihovo izjednačavanje među svim državama članicama.

Predstavnici komora naglasili su daljnju potrebu proizvodno vezanih potpora koja ima važnu ulogu u održavanju poljoprivrednih aktivnosti u osjetljivim sektorima, te su se jednoglasno složili protiv ukidanja iste. Sve komore donijele su zajednički stav kako nova zajednička poljoprivredna politika mora biti financijski održiva, poštena, inovativna, spremna na rizike uslijed klimatskih promjena i administrativno pojednostavljena.

Uz neophodne i održive financijske instrumente u okviru izravnih plaćanja i ruralnog razvoja Hrvatska poljoprivredna komora i dalje će se zalagati za Uredbu na Europskoj razini kojom će se regulirati nepoštena trgovačka praksa te za jednake kontrole i standarde za robu koja dolazi iz trećih zemalja. Sljedeći zajednički sastanak komora održat će se u prosincu 2017., u Varšavi na kojem će komore zajedno dati komentare na prve nacrte Komisije o ZPP-u nakon 2020.

Sudjelovali su predstavnici Poljoprivredne komore Češke Republike (AKČR), predstavnici Nacionalnog vijeća poljoprivrednih komora Poljske (KRIR), predstavnici Mađarske poljoprivredne komore (NAK), predstavnici Slovačke komore za poljoprivredu i hranu (SPPK), predstavnici Instituta za Agrostrategije i inovacije Bugarske, predstavnici Poljoprivredne komore Republike Litve (ZUR) i predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) na na 66. sastanku zemalja Višegradske skupine zemalja (V-4) 18. i 19. listopada 2017. godine u Budimpešti, Mađarska.

Predstavnici su raspravljali o sljedećim temama:

  • ZPP nakon 2020 - priprema za prve nacrte u studenom 2017. godine
  • Trenutna situacija i cijene proizvoda na tržištu
  • Štete nastale uslijed klimatskih promjena
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje