Sastanak poljoprivrednika

HPK: Čak 35.000 aktivnih poljoprivrednika oštećeno za 30 do 40 posto potpora

Agrovijesti
Započelo udruživanje proizvođača HPK Fotografija: HPK
Predstavnici Komore i udruga izrazili su nezadovoljstvo isplaćenim sredstvima za 2015. godinu te su naveli da je više od 35.000 aktivnih poljoprivrednika, kojima je poljoprivreda primarna djelatnost, ostalo oštećeno za 30 do 40 % ukupnog iznosa planiranih isplata potpora, kažu u HPK-u.

Hrvatska poljoprivredna komora izvijestila je kako su u četvrtak, 14. srpnja, njezini predstavnici zajedno s udrugama prisustvovali prezentaciji usporedbe izravne potpore i IAKS mjera ruralnoga razvoja u 2014. i 2015. godini.

Ministarstvo je na temelju primjera deset gospodarstva prikazalo financijske projekcije za 2014. i 2015. godinu.

Predstavnici Komore i udruga izrazili su nezadovoljstvo isplaćenim sredstvima za 2015. te su naveli kaKo je više od 35.000 aktivnih poljoprivrednika, kojima je poljoprivreda primarna djelatnost, ostalo oštećeno za 30 do 40 posto ukupnog iznosa planiranih isplata potpora, kažu u HPK-u.

Ministar Romić naglasio je kako se isplata poticaja veže za Pravilnik o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnoga razvoja te da ga treba izmijeniti. Na sastanku je dogovoreno da će se do kraja mjeseca održati radni sastanak s ministrom te da Komora s udrugama predloži izmjene Pravilnika. Rok za izmjene prema Europskoj komisiji je 1. kolovoza.

Na sastanku su sudjelovali ministar poljoprivrede i predstavnici Ministarstva, predstavnici HPK-a, Udruge hrvatskih proizvođača duhana Krupan list, Hrvatskoga saveza udruga proizvođača mlijeka, Udruge poljoprivrednih proizvođača središnje Hrvatske, Udruge za tov i uzgoj junadi Baby-beef.

  • Avatar
    ivkaren 16. Srpanj 2016. u 19:23 Zašto je gotovo 35 tisuća poljoprivrednika primilo za 2015. godinu znatno manje potpore? Između ostaloga jer neki poljoprivrednici nisu koristili proizvodno vezanu potporu . Kao eto, to bi im baš bio višak novca! U najvećem broju slučajeva radi se o administrativnim pogreškama u ispunjavanju zahtjeva. Pogreške su čak napravili i službenici Agencije koji su ih popunjavali. To treba ispraviti bez obzira na rok i ljudima isplatiti ono što im prema stvarnom stanju pripada.
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje