Paneli

HPK okupila stručnjake s ciljem većeg korištenja rezidbenih ostatak u poljoprivredi

Agrovijesti
HPK-okupila stručnjake Fotografija: HPK
Nakon predavanja uslijedila je panel rasprava na kojoj su sudjelovali: pomoćnik ministra poljoprivrede Krunoslav Karalić; predstavnik Voćarskog centra Ivković, Frane Ivković; mladi OPG-ovac Josip Vrbanek; najveći proizvođač agropeleta Darko Grivičić; direktorica HEP ESCO Vlasta Zanki; te predstavnik tvrtke CONDIO d.o.o. Dario Čop.

Jučer je u organizaciji Hrvatske poljoprivredne komore u okviru projekta uP_running iz programa Obzor 2020 uspješno održana radionica na temu "Energija iz rezidbenih ostataka - prilika za razvoj ruralnih zajednica".

Sudionike je na početku pozdravio predsjednik HPK Mladen Jakopović te je kazao kako su na radionicu došli svi ključni aktere koji zajedno mogu pokazati i pomoći našim poljoprivrednicima da krenu s iskorištavanjem agrarne biomase jer ona predstavlja uštede i potencijal za razvoj ruralnih područja koji svakako treba iskoristiti.

HPK-okupila stručnjake
Uspješnosti radionice pridonijeli su: doc. dr. sc. Nikola Bilandžija s Agronomskog fakulteta s temom: Pozicioniranje potencijala i tehnike prikupljanja orezane biomase u sustavu proizvodnje energije. Zatim pomoćnik ministra poljoprivrede Krešimir Ivančić s temom: Mogućnost financiranja iz Programa ruralnog razvoja. Zatim dr. sc. Biljana Kulišić iz Energetskog instituta Hrvoje Požar s temom: Energetika i poljoprivreda u okviru bioekonomije, te na kraju Tajana Radić i Tomislava Hodalić iz Hrvatske poljoprivredne komore s temom: Projekt uP_running - održivo korištenje rezidbenih ostataka u poljoprivredi + primjer dobre prakse.

Nakon predavanja uslijedila je panel rasprava na kojoj su sudjelovali: pomoćnik ministra poljoprivrede Krunoslav Karalić; predstavnik Voćarskog centra Ivković, Frane Ivković; mladi OPG-ovac Josip Vrbanek; najveći proizvođač agropeleta Darko Grivičić; direktorica HEP ESCO Vlasta Zanki; te predstavnik tvrtke CONDIO d.o.o. Dario Čop.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Krunoslav Karalić dotaknuo se pitanja potencijala korištenja ostataka u poljoprivredi za potrebe proizvodnje električne i toplinske energije.

HPK-okupila stručnjake
Nadalje, predstavnik voćarskog centra Ivković, Frane Ivković kazao je kako je moguće okupiti voćare i osigurati dovoljno rezidbenih ostataka na tržištu.

Mladi OPG-ovac i proizvođač vina, Josip Vrbanek također je dotaknuo pitanje načina mogućnosti okupljanja vinara i osiguravanja dovoljnih rezidbenih ostataka na tržištu.

Darko Grivičić iz Tvrtke Euro - Tim d.o.o. dotaknuo se proizvodnje agropeleta i ostalih poljoprivrednih ostataka te je rekao kako proizvodnja može pomoći razvoju ruralnih zajednica.

Direktorica HEP ESCO Vlasta Zanki govorila je o mogućnostima djelovanja i udruživanja poljoprivrede i energetike te o iskustvima s projektima iz područja korištenja biomase. Također, na panelu smo čuli i iskustva g. Daria Čopa iz tvrtke CONDIO d.o.o. koji je pričao o svojem primjeru poslovanja.

U raspravu su se aktivno uključili i predsjednik Maslinarskog instituta gospodin Kovačević i zastupnik u Europskom parlamentu Jozo Radoš. Inicijativu su došli podržati i Austrijsko veleposlanstvo te Hrvatska udruga mladih poljoprivrednika.

Radionica je bila ciljana za uži broj sudionika kako bi se predstavile smjernice za nacionalnu strategiju koja će omogućiti veće korištenje rezidbenih ostataka u energetske svrhe i kako bi svaki od sudionika mogao dati konkretne prijeloge za provedbu ciljeva projekta. Sudionici s donijeli zaključke kako je potrebno zajedničkim djelovanjem i sinergijom institucija, lokalne zajednice, znanstvene zajednice i proizvođača osigurati preduvjete za veće korištenje agrarne biomase u kojoj leži neiskorišten ekonomski, ekološki i energetski potencijal. U okviru projekta u sljedećem razdoblju najavljeno je još nekoliko radionica te predstavljanje nacionalnih strategija sedam država članica u Europskom parlamentu i Europskoj komisiji.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje