KORONAKRIZA

HPK: Ostvarit ćemo dovoljnu proizvodnju, no nedostaje nam radne snage

Agrovijesti
Fotografija:
Hrvatska ove godine može ostvariti proizvodnju kojom bi se pokrila potrošnja, no preko 60 posto vlasnika OPG-ova starije je od 65 godina i nedostaje nam radne snage, poručuju iz Hrvatske poljoprivredne komore

Obratili smo se Hrvatskoj poljoprivrednoj komori s pitanjem treba li Hrvatska ograničiti uvoz pojedinih proizvoda kako bi zaštitila domaće poljoprivrednike i koje su najnužnije mjere koje bi Vlada trebala donijeti za pomoć poljoprivredi, koja je zbog pandemije koronavirusa suočena s velikim izazovima.

Hrvatska poljoprivredna komora se dugi niz godina, a posebice u ovoj krizi vezanoj za pandemiju koronavirusa, protivi stihijskom uvozu po dampinškim cijenama, što je praksa pojedinih trgovačkih lanaca, stoji u odgovoru predsjednika HPK Mladena Jakopovića.

"Proteklih dana naši članovi javnost su upozorili na izuzetno niske cijene (u odnosu na realnu cijenu proizvodnje), svinjskog mesa koje se iz uvoza pojavilo na policama pojedinih trgovačkih lanaca. HPK je svim trgovačkim lancima uputio apel da otkupljuju proizvode domaćih proizvođača, a većina trgovačkih lanaca podržala je našu inicijativu te nas stalno kontaktiraju vezano za slobodne količine roba koje žele otkupiti i plasirati kroz svoje prodajne police. Na žalost, trgovački lanci poput Kauflanda koji su u stranom vlasništvu i na čijim policama je jako puno uvoznih proizvoda na naš apel nisi reagirali niti nam poslali učtiv mail čime su očito htjeli poslati poruku hrvatskim proizvođačima i potrošačima da  njihova poslovna politika u najvećoj mjeri podržava uvoz, a ne nabavu proizvoda od hrvatskih proizvođača", kaže Jakopović.

"Uvjereni smo da je ova kriza prilika da posložimo tržište te da se bolje organiziramo, kao i to da domaći kvalitetni proizvodi koje imamo dobiju na važnosti i svoje mjesto na policama i dođu do naših potrošača", poručuju iz HPK.

HPK smatra kako je ova kriza prilika za zaokret i veću posvećenost mjerama Vlade kako bi povećali pojedine proizvodnje kod kojih je razina samodostatnosti izuzetno niska, kao što su meso, mlijeko, voće i povrće, ali i za racionalnije postavljanje prema zalihama koje država mora imati na raspolaganju u ovakvim kriznim situacijama. 

"Pred Hrvatskom je nova proizvodna godina i uvjereni smo da će nam klimatske prilike ići na ruku te da ćemo ostvariti proizvodnju koja može pokriti potrošnju. No, ono što nas u ovom trenutku plaši je nedostatak radne snage u poljoprivredi, o čemu govore sve zemlje EU. Naime, i inače smo imali problem sa sezonskim radnicima u berbi voća, povrća i slično, a kada se zna da je u Hrvatskoj preko 60 posto vlasnika OPG-a starije od 65 godina, onda moramo biti svjesni odgovornosti i Vlada mora potaknuti da se nezaposleni angažiraju da pomognu ovoj ranjivoj skupini i ranjivoj proizvodnji", poručuju. 

"Prema informacijama koje imamo, Hrvatska još uvijek ima zalihe ključnih poljoprivrednih proizvoda do nove sezone, a uvjereni smo da će one biti dovoljne. Isto tako, nismo zagovornici zatvaranja tržišta jer to nije dobar način, ali smatramo da se moraju pojačati kontrole kako ovu situaciju ne bi iskoristili oni kojima nije stalo do hrvatske poljoprivrede. 

Kada je riječ o mjerama, HPK je već nekoliko puta jasno poslala poruku koja su očekivanja poljoprivrednika. Njihove prijedloge mjera možete pogledati na ovom linku