UVJET OPSTANKA

HPK: Poljoprivredne proizvođače treba izuzeti iz obveze fiskalizacije

Agrovijesti
Fotografija:
Kako bi opstali na tržištu, poljoprivredne proizvođače treba izuzeti iz obveze fiskalizacije, poručuje Hrvatska poljoprivredna komora, koja je zatražila službeno objašnjenje Ministarstva financija o novim odredbama Pravilnika o izmjenama i dopunama pravilnika o fiskalizaciji u prometu gotovinom

S obzirom na veliki broj upita, Hrvatska poljoprivredna komora zatražila je službeno objašnjenje Ministarstva financija te su uvjereni kako se nove odredbe Pravilnika o izmjenama i dopunama pravilnika o fiskalizaciji u prometu gotovinom (NN 70/2020) neće odnositi na poljoprivredne proizvođače.

Kako ističu u priopćenju za medije, poljoprivrednici na terenu susreću se s nejasnim odredbama Zakona o fiskalizaciji i najavi izmjena u donesenom Pravilniku o izmjenama i dopunama pravilnika o fiskalizaciji u prometu gotovinom (NN 70/2020) te su iz tog razloga zatražili pojašnjenje na koga se konkretno odnosi novi Pravilnik o fiskalizaciji u prometu gotovinom.

Mišljenje HPK je da je Zakon jači od Pravilnika, a prema čl. 5. Zakona o izmjenama i dopunama zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom (NN 106/2018) između ostalih, obveznikom fiskalizacije ne smatra se porezni obveznik za ostvarene prometa kod prodaje vlastitih poljoprivrednih proizvoda proizvedenih na vlastitom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu izravno krajnjem potrošaču u proizvodnim objektima seljačkih ili obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava te prodaja vlastitih poljoprivrednih proizvoda na štandovima i klupama na tržnicama na malo, na štandovima i klupama izvan tržnica na malo i otvorenim prostorima. 

Prodaja putem samoposlužnih uređaja

Pojedini poljoprivredni proizvođači koriste se samoposlužnim aparatima (proizvođači mlijeka, jaja, bučinog ulja i sl.). U donesenom Pravilniku o izmjenama i dopunama pravilnika o fiskalizaciji u prometu gotovinom stoji da su obveznici fiskalizacije koji provode postupak fiskalizacije prodaje putem samoposlužnih uređaja dužni od dana stupanja na snagu ovog Pravilnika do 31. siječnja 2021. godine dostaviti podatke u sustav fiskalizacije za svaki postojeći samoposlužni uređaji te istaknuti obavijest na svakom samoposlužnom uređaju sukladno članku 6. i 7. ovoga Pravilnika. 

U HPK smatraju važnim zaštititi poljoprivredne proizvođače i izuzeti ih iz obveze fiskalizacije kako bi mogli opstati na tržištu u ovim teškim vremenima. Zbog toga su zatražili odgovor jesu li navedeni poljoprivrednici, koji prodaju primarne poljoprivredne proizvode, izuzeti iz fiskalizacije bez obzira što dio svoje robe prodaju putem samoposlužnih aparata. Uvjereni su kako se ovaj Pravilnik u končanici neće odnositi na naše vrijedne poljoprivredne proizvođače koji se teško nose sa uvoznom jeftinom konkurencijom koja na tržište plasira proizvode lošije kvalitete.

Ako bi se novi Pravilnik odnosio i na poljoprivrednike koje se spominje po medijima to bi bio još jedan udaraca na domaću poljoprivredu, za što smatraju da nikome u Hrvatskoj nije interes. 

Kada je riječ o drugim državama EU, većina njih, poput naših susjeda Slovenije, Austrije ili Mađarske čine sve kako bi olakšali poslovanje poljoprivrednicima i sve zakone prilagođavaju njima kako bi što više domaće robe završilo na domaćim trpezama.

U HPK su uvjereni da će i naša Vlada i institucije sve učiniti da olakšaju, a ne otežavaju plasman domaćih proizvoda.