Održan sastanak Odbora za mljekarstvo HPK s ministricom Vućković

HPK predložio niz mjera za zaustavljanje negativnih trendova u mljekarstvu

Agrovijesti
Sastanak ministrice Vučković s HPK Fotografija: HPK
S obzirom na konstantan pad proizvodnje mlijeka potrebno je hitno poduzimanje mjera od strane Ministarstva poljoprivrede. Također, imajući u vidu smanjene iznose potpora za 18% u odnosu na mogućnost pune omotnice i ostalih problema unutar sektora, potrebno je poduzeti niz mjera za zaustavljanje negativnih trendova u mljekarstvu, zaključak je sa sastanka predstavnika Odbora za mljekarstvo Hrvatske poljoprivredne komore i ministrice poljoprivrede Marije Vučković.

Na konstruktivnom sastanku dobivena je podrška i obećanje od strane ministrice Vučković za pokretanje novih mjera za brojne probleme u mljekarstvu. U HPK najavljuju izradu mjera za pomoć mljekarima u područjima s prirodnim ograničenjima gdje je nastao problem zbog visokih troškova prikupljanja mlijeka. Predsjednik HPK Mladen Jakopović predstavio je novonastalu situaciju o otkazivanju otkupa mlijeka od malih proizvođača u Lici. Opravdanje mljekarske industrije za to je navodna financijska neisplativost otkupa malih količina mlijeka i transporta, ali u HPK vjeruju da će uz podršku Ministarstva pronaći način da se ova situacija ispravi i zaustavi daljnje propadanje mljekarstva. 

Predsjednik Odbora za mljekarstvo Igor Rešetar smatra kako je na natječaju za mjeru 4.1.1 potrebno omogućiti opremanje i modernizaciju farmi kao tehnoloških cjelina i navedeno staviti kao prioritet kod bodovanja na natječaju. Kroz tu mjeru gradi se ili oprema svega nekoliko farmi za proizvodnju mlijeka i ostalih govedarskih farmi na do sada provedenim natječajima. Jedan od zaključaka sa sastanka je da proizvođači ne mogu izdržati visoke troškove u proizvodnji te još dodatno financirati visoke troškove za pripremu projekata za građenje farmi kako bi prošli na natječajima. 

Iz HPK kažu kako je potrebno instalirati (solarne i bioplinske) elektrane snage 60 kW i veće kao oblik elektrana koje bi omogućile dodatni izvor financiranja na poljoprivrednim gospodarstvima. S obzirom na to da ostale države članice EU na takav način pomažu svojim poljoprivrednicima, u HPK smatraju, a zbog konkurentnosti na tržištu, da bi naši proizvođači morali imati minimalno jednaku pomoć. Uz to potrebno je jasno odrediti (kvote) za ulazak solarne elektrane u sustav poticanja, odnosno potpisivanje ugovora o otkupu s Hrvatskim operatorom tržišta energije (HROTE) te dogovoriti s HEP-om jednogodišnje obračunsko razdoblje tarifnog modela prema kojem se obračunava potrošnja električne energije, a ne kao do sada, na mjesečnoj razini, što stvara gubitke i probleme te otežava poslovanje. 

HPK traži da se u sljedećem natječaju za kupnju junica u Javnom pozivu prednost daje proizvođačkim organizacijama i proizvođačima koji su duže vremensko razdoblje u sustavu kontrole mlijeka, a ne samo mladim poljoprivrednicima što je bio slučaj na posljednja dva natječaja. 

Također, potrebno je raditi na tome da članovi proizvođačkih organizacija imaju prednost i/ili dodatne bodove na svim natječajima od strane Ministarstva poljoprivrede kako bi proizvođači u Republici Hrvatskoj shvatili važnost udruživanja u proizvođačke organizacije. 

U HPK ističu kako je jedan od velikih problema sporost u odobravanju projekatate traže da se ubrzaju procesi odobrenja za Mjeru 6.2.1. „Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti“. 

Osim investicijskih mjera, članica odbora za mlijeko HPK Marina Ivančan istaknula je problematiku poreza na dohodak tek oteljene ženske teladi. HPK smatra da zbog visokih troškova tijekom dvogodišnjeg ciklusa dok ono ne izraste u kravu, žensko tele nije potrebno dodatno oporezivati. Na sastanku je dogovoreno da će se održati sastanak s Poreznom upravom te krenuti u izradu jedinstvenog Pravilnika. 

HPK je od ministrice Marije Vučković zatražio i bolju komunikaciju između Ministarstva poljoprivrede i proizvođača vezano za novo programsko razdoblje Zajedničke poljoprivredne politike 2021. - 2030.  te prezentiranje stajališta Ministarstva za novo programsko razdoblje.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje