Proširena skupina zemalja Višegrada o poljoprivredi

HPK: Sljedeći mjeseci bit će krucijalni za razvoj reforme poljoprivrede u EU

Agrovijesti
HPK na porširenoj Višegradskoj skupini Fotografija: HPK
Predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore sudjelovali su na 65. sastanku predstavnika Komora proširene skupine zemalja Višegrada (V4+2). Sastanak je održan u Brnu u Češkoj Republici 11. i 12. svibnja 2017.

Osim Hrvatske poljoprivredne komore, sastanku su prisustvovali i predstavnici Slovačke poljoprivredne komore, Nacionalnog vijeća poljoprivrednih komora Poljske (KRIR), Mađarske poljoprivredne komore (NAK), Poljoprivredne i šumarske komore Slovenije (CAFS) i Poljoprivredne komore Češke Republike (AK ČR).

Na sastanku o stanju na tržištu, reformi ZPP

Predstavnici komora proširene skupine zemalja Višegrada raspravljali su o trenutnoj situaciji na tržištu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Neočekivano jak i uporan mraz u travnju osobito je pogodio usjeve voća,  povrća i vinove loze, što će vrlo vjerojatno utjecati na cjelokupan ovogodišnji prinos.

Tražili smo podršku za poljoprivrednike u svojim zemljama, bilo iz nacionalnog ili europskog budžeta, kako bi im pomogli premostiti financijske poteškoće nastale zbog šteta uzrokovanih mrazom i drugim vremenskim nepogodama.

Predstavnici poljoprivrednih komora su se složili da klimatske promjene nisu samo prijetnja već i prilika za inovacije, te su se dogovorili o ojačati suradnju po tom pitanju na temelju razmjene informacija i najbolje prakse.

Također se raspravljalo i  o mogućim reformama Zajedničke poljoprivredne politike iza 2020.

Složili su se oko toga da će sljedeći mjeseci biti krucijalni za razvoj reforme, te će stoga morati više surađivati, i to ne samo u obliku nevladinih poljoprivrednih organizacija zemalja Višegrada već  i sa donosiocima odluka i zakonodavcima na nacionalnoj i EU razini sa zajedničkim setom prioriteta.

Od iznimne je važnosti da reforma zajedničke poljoprivredne politike stvori okvir u kojem će svi aktivni poljoprivrednici EU koji stvaraju vrijednosti i radna mjesta u ruralnim područjima, biti podupirani na jednak i ne diskriminirajući način. Istodobno, reforma Zajedničke poljoprivredne politike dobra je prilika za pojednostavljenje iste, te će omogućiti  veću usredotočenost na konkurentnost i te veću prehrambenu autonomiju pojedinih država članica te Europske unije kao cjeline.

Potražnja za zdravom, kvalitetnom i sigurnom hranom je u porastu i to ne samo u Europi, nego širom svijeta, stoga poljoprivrednici u Europskoj uniji, s obzirom na tehnološki napredak i naglaskom na usklađenosti s propisima i standardima, imaju potencijal za zadovoljavanje takvih tržišnih potreba.

Što se tiče rezultata vezano uz javne konzultacije na temu budućnosti ZPP-a koje je provela EU, predstavnici poljoprivrednih komora proširene Višegradske skupine pozivaju Komisiju da odgovore na pitanja iz upitnika interpretira na pravedan i razuman način. Prvi rezultati ukazuju kako je velika većina odgovora došla od ispitanika koji nisu dio poljoprivrednog sektora.

 Poljoprivrednici trebaju ostati žarište reformiranog ZPP-a te bi njihovi odgovori trebali imati veću težinu, za razliku od oni koji dolaze izvan poljoprivrednog sektora, pri donošenju odluka u Komisiji vezano uz prijedlog ZPP-a 2020+.

  Predstavnici poljoprivrednih komora također su razgovarali o takozvanim nepoštenim praksama trgovaca i zlouporabi povlaštenog položaja tih subjekata u kontekstu odnosa dobavljača i trgovaca.

Prodajno područje trgovaca hranom po kupcu jedno je od najvećih u zemljama Višegrada, što stvara nerazmjerno povećanje pritiska na njihovu međusobnu konkurenciju. Dakle, u maloprodaji hranom, tržišni lanci uživaju oligopolistički položaj kojeg zloupotrebljavaju pri kupnji dobara od dobavljača, a samim time im ne dopuštaju da stvaraju sredstva za vlastiti razvoj i inovacije.

Predstavnici poljoprivrednih komora proširenih zemalja Višegradske skupine potiču predstavnike nacionalnih vlada u pojedinim zemljama skupine, kao i predstavnike Europske komisije i Europskog parlamenta da Europska unija, zajedno s državama članicama, treba usvojiti potrebne zakonodavne i kontrolne mjere kako bi se osigurala regulacija nepoštenih praksi trgovinskih lanaca te omogućiti njihovu provedivost.

Na sastanku se raspravljalo i o prijedlozima Europske komisije o uklanjanju najčešće korištenih aktivnih tvari sredstava za zaštitu bilja s tržišta, te su se složili da treba produljiti odobrenje ukoliko na tim tržištima nema odgovarajuće zamjene, a njihova  zabrana imala bi jednako negativan utjecaj na poljoprivredno gospodarenje i okoliš, kao što je to bio slučaj s tri tvari iz neonikotinoidne skupine i njihovo povlačenje s tržišta 2014. godine.

  Svi navedeni zaključci ovog priopćenja na kraju su potpisani od strane svih predstavnika navedenih Komora te će oni biti upućeni Europskoj komisiji.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje