Reakcija na novi proračun ZPP

HPK smatra prijedlog EU proračuna neprihvatljivim budući će poljoprivrednike staviti u lošiji položaj

Agrovijesti
HPK Fotografija:
Hrvatska poljoprivredna komora priključila se brojnim poljoprivrednim organizacijama diljem Europske unije koje su negativno ocijenile novi nacrt proračuna ZPP-a koji nakon 2020. godine predviđa za 40 posto smanjenje prihoda poljoprivrednika u donosu na druge sektore.

Hrvatska poljoprivredna komora priključila se brojnim poljoprivrednim organizacijama diljem Europske unije koje su negativno ocijenile novi nacrt proračuna ZPP-a koji nakon 2020. godine predviđa za 40 posto smanjenje prihoda poljoprivrednika u donosu na druge sektore.

U Hrvatskoj poljoprivrednoj komori smatraju ovakav prijedlog neprihvatljiv budući će poljoprivrednike Europske unije, među njima i hrvatske, staviti u lošiji položaj u odnosu na druge sektore. HPK u nastaloj situaciji dijeli razmišljanja najsnažnijih poljoprivrednih organizacija poput Cope i Cogeca-e.

-Predsjednik Cope, Joachim Rukwied, ne slaže se s prijedlogom koji je ponudila Komisija. Njegovo mišljenje dijeli i predsjednik Cogeca Magnusson koji smatra kako se poljoprivredni sektor nalazi pred izazovom rasta stanovništva i sve veće potrebe za hranom. Također, Magnusson smatra kako poljoprivredni proizvođači ne bi trebali plaćati duplu cijenu izlaska Velike Britanije iz EU, kroz tržište i umanjenje proračuna. Iako su svjesni napora Komisije da poveća EU resurse kako bi pokrili sve nadolazeće potrebe, smatraju da za poljoprivredne proizvođače treba učiniti više. Kao najveća i najutjecajnija organizacija u poljoprivredi Copa-Cogeca neće odustati od pritisaka na donositelje – razmišljanja su čelnih ljudi spomenutih organizacija o čemu je javnost i mjerodavne institucije upoznao predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović.

Jakopović podsjeća kako je Hrvatska poljoprivredna komora započela pregovore krajem 2016. godine kako bi što bolje pozicionirala hrvatske poljoprivredne proizvođače na EU razini. Ističe i kako su prošle godine potpisane dvije deklaracije, dva priopćenja, održano oko 50 sastanaka u Komisiji te niz drugih sastanaka i komunikacija kako bi dobivali informacije na vrijeme te preventivno reagirali upravo da se izbjegne ovakva moguća situacija.

-Postoji nekoliko scenarija za koje se pripremalo te se zajedno s ostalim poljoprivrednim organizacijama, članicama Copa-Cogeca, svakodnevno pokušavalo utjecati na Komisiju. Jedan od planova Komisije bilo je umanjenje za 15%. Stoga se od Komisije na svim sastancima tražilo da brani poljoprivredni sektor i proračun, pojednostavi procedure i za svaku novu mjeru osigura adekvatna financijska sredstva. Što se tiče umanjenja od 5% koji se planira, jedan manji dio, oko pet država članica planira premostiti tu razliku nacionalnim proračunom, a jedan dio članica planira dodatno platiti 1% iz bruto nacionalnog dohotka – pojasnio je Jakopović.

Iako najave smanjenja prihoda za poljoprivrednike proračuna ne idu u prilog poljoprivrednom sektoru u Komori drže da sada, kada postoji konkretnije mišljenje Komisije u kojem se smjeru planira ići sa ZPP-om i što se planira po pitanju proračuna, moći će se i konkretnije djelovati na Komisiju. Jakopović je najavio snažan angažman Komore u brojnim tijelima u čijem radu ona sudjeluje.

-Ovu godinu maksimalno treba iskoristiti za intenzivne pregovore, dvadeset tijela Komisije u kojima Komora sudjeluje, te saveze koje je Komora sklopila s V4 zemljama i novim državama članicama. Osim V4 zemalja i novih država članica, Komora surađuje s Mediteranskim zemljama kako bi što više učvrstila poziciju poljoprivrednih proizvođača. Od velike je važnosti i komunikacija s Ministarstvom poljoprivrede gdje se na tjednoj bazi nastoje usuglasiti stajališta - najavio je Jakopović ističući da će se pojačati i komunikacija s našim zastupnicima u Europskom parlamentu. Intenzivnije će se surađivati i sa stalnom predstavnicom u Odboru za poljoprivredu, Marijanom Petir koja, naglasio je prvi čovjek Hrvatske poljoprivredne komore, ulaže maksimalni napor kako bi hrvatske članove na vrijeme informirala te reagirala na prijedloge. Komora će na terenu obavljati dodatne konzultacije s ciljem da novi ZPP ide u korist rastu i razvoju poljoprivrednih gospodarstava.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje