Zahtjevi

HPK traži obustavu novih natječaja za poljoprivredno zemljište

Agrovijesti
Započelo udruživanje proizvođača HPK Fotografija: HPK
Hrvatska poljoprivredna komora traži da se do daljnjeg ne krene u raspisivanje natječaja prema ovom gospodarskom programu, te da se najprije naprave izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu koji će proći saborsku proceduru.

Vlada RH je na 38. sjednici održanoj 31. kolovoza donijela Uredbu o obrascu i načinu vrednovanja Gospodarskog programa korištenja poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Rrepublike Hrvatske. Smatramo da bi, s obzirom na to da su potrebne izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, te Uredba treba pratiti Zakon, objavili  su iz Hrvatske poljoprivredne komore. 

Također, Uredba definira kriterije bodovanja i pravo na zakup državnog zemljišta na rok od 50 godina, a javna rasprava za ovaj važan dokument održana je u vrijeme godišnjih odmora, poljoprivrednih radova i u ograničenom razdoblju od 16 dana. 

Uz to je probijen i zakonski rok od 90 dana za donošenje Gospodarskog programa, te u ovom trenutku ne bi trebalo raspisivati natječaje, kaže predsjednik HPK Matija Brlošić. 

Sukladno navedenom tražimo da se do daljnjeg ne krene u raspisivanje natječaja prema ovom gospodarskom programu, te da se najprije naprave izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu koji će proći saborsku proceduru. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje