Izvozna ofenziva

Hrana iz Srbije sve traženija u Rusiji

Agrovijesti
Voće i povrće Fotografija: Thinkstock
Rast izvoza svježeg voća bio je 74 posto, sira 27 posto, a svježeg povrća 23,7 posto.

Na međunarodnom sajmu prehrambenih proizvoda "Svijet hrane" (World Food) u Moskvi dogovoreni su novi izvozni poslovi kompanija iz Srbije vrijedni više od sedam milijuna eura, objavila je Privredna komora Srbije.

Najviše se očekuje od plasmana na tržište Rusije svježeg voća i povrća, a primjetno je interesiranje ruskih kupaca i za ekološke proizvode, ističe se u priopćenju.

Privredna komora Srbije i Razvojna agencija Srbije organizacijom nacionalnog štanda Srbije podržale su nastup 12 srpskih kompanija, proizvođača svježeg i zamrznutog voća i povrća, mesnih proizvoda, sokova i organskih proizvoda na međunarodnom sajmu prehrambenih proizvoda "Svijet hrane" koji je održan od 12. do 15. rujna.

Kako je navedeno u objavi PKS, trgovinsku razmjenu Srbije i Rusije u 2015. godini obilježila je oscilacija tečaja i pad vrijednosti rublje, što je uvjetovalo nesigurnost naplate, otežano planiranje i samim tim značajan pad trgovinske razmjene i izvoza i uvoza.

U prvoj polovici 2016.godine izvoz hrane u Rusiju bio je u vrijednosti 379,2 milijuna dolara, što je rast od 18,1 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Pokrivenost uvoza izvozom je sa 41,5 posto u 2015. godini povećana na 47,6 posto u prvoj polovini 2016.
 
Rast izvoza svježeg voća bio je 74 posto, sira 27 posto, a svježeg povrća 23,7 posto.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje