Školska shema

Hrana lokalnih farmera u školama

Agrovijesti
Shema školskog voća, povrća i mlijeka Fotografija: Marijan Šušenj/PIXSELL
Projekt zdrave prehrane u školama financira se već pet godina iz proračuna EU, a sad su mu prvi put u fokusu lokalni uzgajivači

Lokalni poljoprivrednici prvi su put u fokusu projekta zdrave prehrane u školama koja se petu godinu zaredom financira iz proračuna EU. U Školskoj shemi prehrane, besplatnih obroka voća, povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda, za koju se ove godine prijavilo 1119 škola, od danas pa do kraja školske godine sudjeluje, naime, 87 domaćih voćara, povrćara i mljekara koji će za isporučene proizvode dobiti oko 23 milijuna kuna.

Škole prvi put same biraju

U Ministarstvu poljoprivrede ističu da je za financiranje provedbe Školske sheme Europska komisija dodijelila Hrvatskoj 1,72 milijuna eura za voće i povrće te 800,3 tisuće eura za mlijeko i mliječne proizvode. Škole ove školske godine prvi put same biraju dobavljače koji će im isporučivati od 100 do 150 g voća i povrća te od 0,15 do 0,25 l mlijeka obrađenog postupkom pasterizacije, mlaćenice, kiselog mlijeka i vrhnja, jogurta, kefira te drugih vrsta fermentiranih ili zakiseljenih mliječnih proizvoda po djetetu tjedno – najmanje 12 tjedana u nastavne dane tijekom cijele godine u skladu sa školskim kalendarom.

Ciljna skupina za isporuku i raspodjelu voća i povrća su učenici svih razreda osnovnih i srednjih škola. Od voća i povrća na meniju će imati sezonske plodove poput mandarina, jabuka, krušaka, šljiva, bresaka, nektarina, trešanja, jagoda, rajčica i mrkve, dok će mlijeko i mliječne proizvode dobivati samo učenici osnovnih škola od 1. do 4. razreda. – Novom Školskom shemom dajemo prednost lokalnim poljoprivrednicima jer želimo da naša djeca jedu svježe, lokalno uzgojeno voće i povrće i mliječne proizvode.

Tako čuvamo radna mjesta u poljoprivredi i razvijamo hrvatsko selo. Naša djeca jest će domaće voće i povrće i piti domaće mlijeko. Tako će, osim usvajanja zdravih prehrambenih navika, usvajati i naviku konzumacije lokalno uzgojene hrane, a imat će priliku posjetiti i obiteljska poljoprivredna gospodarstva s kojih će ti proizvodi dolaziti – kazao je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Javni poziv i dalje otvoren

Ističe da će djeca, jednom kada osjete razliku između svježeg, netom ubranog voća i onog koje je tisućama kilometara hladnjačama putovalo do njihove škole, naučiti cijeniti i razliku u kvaliteti između domaćih, lokalno ugojenih proizvoda i onih čiji je put do našeg stola utjecao na kvalitetu i doživljaj. Tijekom četiri godine Sheme školskog voća isporučeno je više od 4000 tona voća za što je dobavljačima isplaćeno ukupno 50 milijuna kuna. Iako je nakon javnog poziva Agencije za plaćanja u poljoprivredi interes za sudjelovanje u tom programu dosad iskazalo oko 1200 škola i 90-ak domaćih proizvođača, zainteresirani se, doznajemo, mogu javljati cijele školske godine.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje