ŠEST MILIJUNA KUNA ZA RADOVE

Hrast lužnjak i poljski jasen ozbiljno su ugroženi

Agrovijesti
Fotografija:
Hrastova mrežasta stjenica i patogena gljiva Chalara fraxinea ozbiljno su ugrozili vrste hrasta lužnjaka i poljskog jasena u Hrvatskoj pa je Ministarstvo poljoprivrede objavilo javni poziv za znanstvene radove koji bi pomogli u njihovom očuvanju

Hrast lužnjak (Quercus robur L.), kao najvažnija gospodarska vrsta drveća u Republici Hrvatskoj, ozbiljno je ugrožen pojavom i velikim intenzitetima napada štetnika hrastove mrežaste stjenice (lat. Corythuca arcuata),  dok je sušenje poljskog jasena (Fraxinus angustifolia Vahl), za kojega se može reći da je najugroženija šumska vrsta u Europi, poprimilo i kod nas zabrinjavajuće razmjere uslijed napada patogene gljive Chalara fraxinea, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Budući da je posljednji javni poziv za znanstveno istraživačke radove iz područja šumarstva bio 2016. godine te su se u međuvremenu pojavili i aktualizirali novi izazovi unutar osjetljivih šumskih ekosustava, Ministarstvo je objavilo Javni poziv za prikupljanje prijedloga projekata i ostvarivanje prava na sredstva iz naknade za korištenje općekorisnih funkcija šuma za znanstvene radove iz područja šumarstva, u ukupnom iznosu najviše do 6.000.000,00 kuna.

Javni poziv za dodjelu sredstva znanstvenim radovima objavljen je za teme Očuvanje sastojina poljskog jasena (Fraxinus angustifolia Vahl) u Republici Hrvatskoj s naglaskom na biotske štetne čimbenike i Očuvanje sastojina hrasta lužnjaka (Quercus robur L.) u Republici Hrvatskoj s naglaskom na biotske štetne čimbenike. 

Javni poziv se nalazi na ovoj poveznici.