DEPONIJ ŠEĆERANE KOD TUFEKA

Hrpa mulja izgleda strašno, a osjeti se i neugodan miris

Agrovijesti
Šećerna repa Fotografija: Dalibor Urukalović/PIXSELL
Odgovor je dao Josip Bičvić, član Uprave Žita, naglasivši da je riječ o parceli u vlasništvu Žito grupe, a na koju se odlažu tehnički ostatci od prerade šećerne repe.

Ni u predgrađu New Delhija ne može se naići na smetište kakvo je ovo – upozorili su lovci, ali i građani koji žive nadomak Tufeka, u Južnom predgrađu, žaleći se na otpad koji tamo deponira osječka Šećerana, piše Glas Slavonije.

- Ne znam da li bih to nazvao ekocidom, ali ovo što se događa godinama prava je katastrofa! Ta hrpa mulja smrdi, a izgleda stravično za mjesto nadomak gradu - rekao je jedan od stanovnika Južnog predgrađa, koji je želio ostati anoniman.

Na isti problem upozorio je prije nekoliko godina i građanin Luka Milković koji je živio nadomak hrpe otpada koje je nazvao smrdljivim muljem, zbog kojeg je tvrdio da mjesecima nije izlazio iz kuće. Posebno je upozorio na doba kiša kad se taj materijal raskvasi i teče do praga njegove kuće. Međutim, iako kiša nema, već je osjetna promjena tlaka zraka, a ovih dana i južina, situacija se, tvrde naši sugovornici, ne mijenja.

Odgovor je dao Josip Bičvić, član Uprave Žita, naglasivši da je riječ o parceli u vlasništvu Žito grupe, a na koju se odlažu tehnički ostatci od prerade šećerne repe. Ondje se talože, a potom izvoze na druge lokacije i to je proces koji se radi, kako je pojasnio, dugi niz godina.

- Taj nusproizvod mora odležati godinu dana da bi se doveo u stanje daljnjeg transporta. Nije bilo nikakvih problema i sve je u skladu s propisima vezanima uz nusproizvod. Uostalom, u okolici grada sa svih farmi širi se neugodan miris u vrijeme južine i promjene tlaka zraka. Jasno nam je da mirisi budu intenzivniji, no nakon što južina prođe, sve se vrati u normalu - pojasnio je Bičvić, dodajući da nije moguće zatvoriti, odnosno prekinuti određen proces u situacijama kad se zbog vremenskih prilika krene širiti neugodan miris.

- Taj bi problem onda mogao vrijediti i za farme u sklopu Žito grupe i sve druge s kojih se osjeti neugodan miris za vrijeme južine – dodao je Bičvić.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje