Prehrana

Hrvati jedu smrznutu ribu iz uvoza za koju misle da je domaća

Agrovijesti
Ribarnica Fotografija: Duško Jaramaz/PIXSELL
Mediteran je već komercijalno izlovljen, čak 90% stokova je prelovljeno pa se troši samo 9% domaće i čak 91% uvozne ribe

Nijedna riba, bila ona grdobina, murina, crna udičarka ili tzv. morski vrag, nije toliko ružna koliko prekomjerni izlov ribe u svjetskim morima i oceanima, zbog kojih je gotovo 30% stokova koji se komercijalno love prelovljeno, a u Sredozemnom moru i 90%, naglašava se ovih dana u kampanji Ugly Fish (Ružna riba) svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF Adria.

U mediteranskim zemljama danas se tako u prosjeku jede samo 9% “domaće”, a čak 91% uvozne ribe. A iako Hrvatska zasad odskače od tog ružnog prosjeka i uvozi oko 50% vlastitih potreba u vrijednosti od oko 700 milijuna kuna godišnje, i naša bi budućnost u bližoj budućnosti mogla postati ružnija ne počnemo li se više zanimati odakle je i kako ulovljena riba na našem meniju te kakve taj ulov ostavlja posljedice za more i zemlje u razvoju čiji podvodni svijet sada “pustošimo”.

“Ružno” u 11 zemalja

"Cijena oborite ribe iz ulova dovoljno govori koliko je ona postala rijetka u Jadranu, a samim time i na tanjuru prosječne hrvatske obitelji. Stoga želimo potaknuti potrošače koji kupuju ribu i ostale proizvode iz mora da se informiraju potječu li oni iz održivog ili neodrživog ribarstva", kaže Martina Šubašić iz WWF-a Adria, koordinatorica komunikacija na Fish Forward projektu koja se pod motom “Ružno” provodi u 11 zemalja EU. Krajnji kupac proizvoda iz ribarstva ima puno veći utjecaj na stanje mora nego se misli. Odabere li održive proizvode, izravno podupire održivo ribarstvo koje ne šteti morskom ekosustavu, ribljim stokovima, ribarima te njihovim obiteljima, objašnjava Šubašić.

Danijel Kanski, stručnjak za ribarstvo u WWF-u Adria, kaže kako je riba kao hrana česta tema mnogih studija koje uglavnom naglašavaju koliko je ona važna za prehranu.

Više pročitajte na vecernji.hr.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje