Wine Institute

Hrvati piju najviše vina po glavi stanovnika na svijetu

Agrovijesti
Prezentacije i kušanja vina Fotografija: Pixabay
“Hrvatska vina sve više privlače pažnju svjetskih eksperata, a rijetka su u svijetu ona vina po kojima i restorani s tri Michelinove zvjezdice slažu svoje menije”, navodi se u istraživanju.

“Hrvatska je treća po količini popijenog vina po glavi stanovnika na svijetu, odmah iza Vatikana i Andore, no kako su te dvije države premalene za relevantnost podataka, može se reći da Hrvati piju najviše vina po glavi stanovnika”, stoji u najnovijim rezultatima istraživanja američkog Wine Institutea.

Institut je objavio kako su rezultati pomalo iznenađujući jer većina ljudi smatra da se najviše vina po glavi stanovnika popije u Francuskoj ili Italiji, a ne u Hrvatskoj, piše Večernji list. Prema rezultatima istraživanja, Hrvati per capita godišnje popiju 44,2 litre vina, dok se iza nas smjestila susjedna Slovenija, čiji stanovnik godišnje popije 44,07 litara vina. Tek iza Hrvatske i Slovenije smjestila se svjetska vinska velesila Francuska (42,51), a slijede je Portugal, Švicarska, Makedonija, Moldavija i Italija.

Autori istraživanja nisu zaboravili istaknuti kvalitetu hrvatskih vina i naglašavaju kako predrasude da je kvantiteta popijenog vina sigurno ispred kvalitete uopće nisu utemeljene. Hrvatska se, kažu, može pohvaliti s više od 130 različitih vrsta vina koja su prepoznata od ljubitelja vina na međunarodnom vinskom tržištu.

“Hrvatska vina sve više privlače pažnju svjetskih eksperata, a rijetka su u svijetu ona vina po kojima i restorani s tri Michelinove zvjezdice slažu svoje menije”, navodi se u istraživanju. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje