EU fondovi

Hrvatska dosad povukla samo 250 milijuna kuna za ruralni razvoj

Agrovijesti
Tugomir Majdak Fotografija: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Iako je Hrvatska dosad povukla 250 milijuna kuna za ruralni razvoj, tim iznosom ne možemo biti zadovoljni, posebice zato što 2014. i 2015. gotovo i nije bilo natječaja, izjavio je zamjenik ministra poljoprivrede Tugomir Majdak.

Dok se intenzivno razvija i puni kapacitet Gospodarske zone Antunovac, zbog čega je najavljeno i njezino značajno prostorno povećanje, općinska uprava respektira i poziciju da se razvija i poljoprivreda, kao jedna od grana gospodarstva, kojom se bave tamošnji stanovnici, piše Glas Slavonije. 

Stoga je tribina „Mogućnosti u poljoprivredi i ruralnom području“, koju su organizirale Agencija za održivi razvoj Općine Antunovac – RODA d.o.o. i LAG Vuka-Dunav, uz podršku Općine Antunovac, bila pun pogodak koji je u antunovački Hrvatski dom privukao mnoge željne novih informacija o tome gospodarskom sektoru.

- Slavonija i Baranja u cijelosti su pokrivene LAG-ovima kao sponama Ministarstva poljoprivrede s poljoprivrednicima, koji će kroz Mjeru 19 u Osječko-baranjskoj županiji na raspolaganju imati 4,886.437,50 eura za financiranje manjih projekata prikladnijih našim poljoprivrednicima i ratarima. Novac će se dodjeljivati prema prilagođenim kriterijima, no u skladu s procedurom koju definira Ministarstvo poljoprivrede, rekla je Nataša Tramišak, predsjednica LAG-a Vuka-Dunav i direktorica Agencije za održivi razvoj RODA koja je istoga dana nakon predavanja otvorila svoje nove prostore u Antunovcu, u kojima će djelovati do realizacije Poduzetničkog inkubatora.

O problemima u poljoprivredi i njihovu intenzivnom rješavanju govorio je zamjenik ministra poljoprivrede Tugomir Majdak.

- U tijeku su izmjene provedbenih priručnika i kriterija natječaja za fondove za ruralni razvoj i zato su nam važne ovakve tribine jer od krajnjih korisnika dobivamo konkretne informacije o problemima koje treba rješavati - rekao je Majdak.

Iako je Hrvatska dosad povukla 250 milijuna kuna za ruralni razvoj, tim iznosom ne možemo biti zadovoljni, posebice zato što 2014. i 2015. gotovo i nije bilo natječaja. Oni objavljeni imali su problematične kriterije, koji su posljednjom revizijom Europske komisije dovedeni u pitanje jer se pojavila definicija “umjetno stvorenih projekata” te se sada mora znatno promijeniti procedura za dodjelu sredstava iz Fonda za ruralni razvoj.

- Ministru poljoprivrede dostavljena je podloga za objavljivanje natječaja iz mjera 4.1. i 4.3. te se uskoro očekuje odluka o raspisivanju natječaja, najavio je Majdak.

Nedovoljno educirani

Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj Vukovarsko-srijemske županije Andrija Matić kaže kako su, prema istraživanju koje su proveli među mladim poljoprivrednim proizvođačima, očite nedovoljna edukacija, nužnost promjene kriterija dodjele sredstava te potreba udruživanja proizvođača i pokretanje proizvođačkih grupa kako bi Slavonija i Baranja prestale biti izvoznice primarne sirovine i izvozile dovršene proizvode.

Udruživanjem i zajedničkim radom u proizvođačkim grupama mladima se daje prilika za povlačenje dodatnih sredstava, ali i pokretanja proizvodnih jedinica koje će otvoriti radna mjesta te pružiti razloge za ostanak na selu i osnaživanje poljoprivrednoga razvoja.

Više pročitajte OVDJE.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje