SKUP U DRENOVCIMA

Hrvatska druga u EU po konzumaciji svinjetine

Agrovijesti
Fotografija:
Hrvatska je druga u Europskoj uniji po konzumaciji svinjetine, istaknuto je na skupu "Crna slavonska svinja - doprinos zdravoj prehrani"

Prema prvom nacionalnom istraživanju o prehrambenim navikama, Hrvatska je na drugom mjestu u Europskoj uniji po konzumaciji svinjetine. Najviše se konzumira u Slavoniji i sjevernoj Hrvatskoj. Ove je podatke u okviru predavanja na skupu "Crna slavonska svinja – doprinos zdravoj prehrani" istaknula dr.sc. Darija Sokolić iz Centra za sigurnost hrane Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.

Znanstveno-popularni skup „Crna slavonska svinja-doprinos zdravoj prehrani“ u organizaciji Vukovarsko-srijemske županije, Udruge uzgajivača crne slavonske svinje „Fajferica“, općine Drenovci, Poljoprivredno poduzetničkog inkubatora Drenovci d.o.o. i Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek održao se 12. veljače u prostorima Poljoprivredno poduzetničkog inkubatora Drenovci u Drenovcima.

Jasna strategija i ustrajnost

U okviru skupa, doc.dr.sc. Boris Lukić s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti, održao je predavanje na temu "Izazovi i prilike uzgoja crne slavonske svinje". Riječ je o hrvatskoj autohtonoj pasmini nastaloj u 19. stoljeću prema ideji baruna Karla Pfeiffera, koji je želio stvoriti pasminu s naprednim proizvodnim osobinama i dobrom otpornošću na vanjske uvjete.

Samo jasnom strategijom i ustrajnosti u postizanju zacrtanih ciljeva moguće je doprinijeti standardiziranom i tržišno konkurentnom uzgoju crne slavonske svinje, istaknuo je Lukić.

Na skupu su održana predavanja i o suvremenim dijetetskim, odn. zdravstvenim spoznajama. Posebnost crne slavonske svinje je intermuskularna masnoća te manji udio zasićenih masnih kiselina u o odnosu na ostale plemenite pasmine, zbog čega dobiva na važnosti i u zdravstvenom smislu, a keto-dijeta se pokazala zanimljivim oruđem u liječenju metaboličkih, tumorskih, autoimunih pa čak i mentalnih bolesti, istaknuto je.