Statistike za 2016.

Hrvatska drvna industrija raste dvoznamenkasto

Agrovijesti
Pilana Ema drvo d.o.o. Fotografija: Tomislav Miletić/PIXSELL
Već prva analiza dostupnih podataka pokazuje da drvna industrija nastavlja s dvoznamenkastim stopama rasta, koje su pokrenute još 2012. godine oporavkom od posljedica globalne krize, čime na šumi bazirane industrije zadržavaju poziciju jedne od najuspješnijih nacionalnih industrija.

Državni zavod za statistiku u mjesečnim podacima o kretanju indeksa obujma industrijske proizvodnje za jedanaest mjeseci 2016. objavio je i statističke pokazatelje za sektore prerade drva (C16) i proizvodnje namještaja (C31).

Već prva analiza dostupnih podataka pokazuje da drvna industrija nastavlja s dvoznamenkastim stopama rasta, koje su pokrenute još 2012. godine oporavkom od posljedica globalne krize, čime na šumi bazirane industrije zadržavaju poziciju jedne od najuspješnijih nacionalnih industrija, ističe Marjan Kavra direktor Hrvatskog drvnog klastera.

Ohrabrujuće podatke o rastu proizvodnje upotpunjava činjenica da se preko 94 posto svih materijala bazira na domaćim drvnim sirovinama, dok je preko 65 posto sve ostvarene proizvodnje namijenjeno izvozu, ističe.

Sezonski i kalendarski prilagođeni indeks za proizvodnju namještaja (C31) je u studenom iznosio 125,4, dok za C16 iznosi 102,8. Izvorni indeksi imaju još veće vrijednosti, odnosno iznose čak 130,8 za namještaj i 107,1 za preradu drva (2010. = indeks 100). 

Analizirajući kalendarske stope promjena i uspoređujući pokazatelje s periodom od pred godinu dana, može se uočiti da je prerada drva tijekom VII, IX i X mjeseca prolazila kratkoročni pad statističkih pokazatelja, budući da je zabilježila pad u odnosu na isto razdoblje 2015. od -8,1 do -9,3, dok aktualni podaci iz studenog pokazuju da je stopa rasta u XI mjesecu ponovno pozitivna i da je dosegnula +2,5. 

Općenito gledajući i uspoređujući kretanja u ova oba povezana sektora, većina analiziranih pokazatelja je pozitivnija upravo kod proizvodnje namještaja. Tako je u XI mjesecu, u usporedbi s XI - 2015.,  proizvodnja namještaja prema izvornom indeksu obujma porasla za čak 14,1 poena. 

Sektorska razina zapošljavanja je u 2016. također pozitivna s tendencijom rasta jer C16 bilježi porast zaposlenih osoba u jedanaest mjeseci ove godine za 3,2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je istovremeno indeks zaposlenosti u proizvodnji namještaja porastao na 104,6. 

Zalihe su u C16 porasle na 117,4 indeksnih poena, dok su proizvodi na skladištu u sektoru namještaja smanjeni za 6 indeksnih poena, odnosno na 96,9, uspoređujemo li zalihe u studenom ove godine s količinom zaliha tijekom studenog prošle godine.

Prerada drva (3,79 posto) i proizvodnja namještaja (2,36 posto) čine 6,14 posto industrije proizvodnje u RH, odnosno ostvaruju udio od 3,6 posto u BDP RH. 


 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje