Upozorenje

Hrvatska i još osam članica upozorene zbog kašnjenja u provedbi zakona o recikliranju brodova

Agrovijesti
Ribarstvo Fotografija: Thinkstock
Hrvatska, Cipar, Grčka, Italija, Njemačka, Portugal, Rumunjska, Slovenija i Švedska nisu u potpunosti proveli europsko zakonodavstvo o recikliranju brodova. Glavni je cilj te osigurati da se brodovi pod nadležnošću EU-a (oni koji plove pod zastavom države članice EU-a) recikliraju na siguran i održiv način.

Europska komisija je u četvrtak pokrenula postupak protiv devet zemalja članica, među kojima je i Hrvatska, zbog neispunjavanja obveza iz uredbe o recikliranju brodova.

Hrvatska, Cipar, Grčka, Italija, Njemačka, Portugal, Rumunjska, Slovenija i Švedska nisu u potpunosti proveli europsko zakonodavstvo o recikliranju brodova.

Glavni je cilj te osigurati da se brodovi pod nadležnošću EU-a (oni koji plove pod zastavom države članice EU-a) recikliraju na siguran i održiv način.

Stoga je nužno da države članice ispune ključne obveze koje se odnose na imenovanje nadležnih tijela, uprava i osoba za kontakt te na utvrđivanje odredbi nacionalnog prava o izvršenju tih propisa EU-a i primjenjivim sankcijama.

Sve navedene obveze trebalo je ispuniti do 31. prosinca 2018., a države članice do tog su datuma bile dužne obavijestiti Komisiju o relevantnim imenovanjima i nacionalnim odredbama o izvršenju.

Upućivanje službene opomene prvi je korak u pokretanju postupka zbog povrede prava EU-a. Tih devet država imaju sada imaju dva mjeseca za odgovor.

U protivnom Komisija može poduzeti drugi korak i uputiti obrazloženo mišljenje. Ako i nakon obrazloženog mišljenja nema odgovorajuće reakcije Komisija upućuje predmet na Sud EU-a.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje