Vinarstvo

Hrvatska ima kvalitetno vino, ali su naši vinari nedovoljno povezani

Agrovijesti
48. Izložba vina kontinentalne Hrvatske Fotografija: Marko Prpić/PIXSELL
Zbog toga je jasno da Hrvatska danas ne može konkurirati količinama velikim igračima poput Italije, Španjolske, Francuske i prekooceanskih igrača, te da se mora koncentrirati na kvalitetu.

Hrvatska ima kvalitetno vino, no problem je što su naši vinari nedovoljno povezani, a malo se ulaže i u marketing s kojim bi vina stekla svoju poziciju na tržištu, upozorio je Davor Romić, ministar poljoprivrede na otvaranju 48. izložbe vina kontinentalne Hrvatske koja se proteklog vikenda održala u Svetom Ivanu Zelini. Ministrove riječi potvrdili su i agronomski stručnjaci na panel raspravi “Trendovi i perspective razvoja vinarstva i vinogradarstva” koji se u organizaciji Poslovnog dnevnika održao u sklopu Izložbe vina. Darko Preiner, profesor s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, upoznao je nazočne da u svijetu danas postoji više od 10.000 raznih sorti vinove loze, no da je 50 posto ukupnih površina vinograda zastupljeno njih svega 15. Najzastupljenije globalne sorte su cabernet sauvignon i merlot koje se uzgajaju na više od pola milijuna hektara u svijetu.

Preiner ističe da je primjetan trend jačanja sorti crnog vina, a posebice su popularne francuske sorte. “U Hrvatskoj imamo 130 autohtonih sorti, ali je njih svega 37 danas u ozbiljnijoj upotrebi. Na autohtone sorte otpada 37 posto vinograda u našoj zemlji. Njihov raspon se kreće od 0,7 hektara sorte Lasina do 1685 hektara vinograda sorte Plavac mali”, pojašnjava Preiner. U Hrvatskoj je najviše zastupljena graševina koja se uzgaja na 22 posto ukupnih vinogradarskih površina. Na panelu je spomenuta i žalosna činjenica da je područje koje danas obuhvaća Hrvatska imalo 1888. godine oko 172 tisuće hektara vinograda, a danas se te površine procjenjuju, prema službenom upisniku, na svega 21 tisuću hektara.

Zbog toga je jasno da Hrvatska danas ne može konkurirati količinama velikim igračima poput Italije, Španjolske, Francuske i prekooceanskih igrača, te da se mora koncentrirati na kvalitetu. Ivana Vladimira Petric iz Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo, istaknula je važnost autohtone sorte kraljevina koja je u Hrvatskoj zastupljena sa svega 1,4 posto ukupnog udjela, no zato je u regiji Prigorje-bilogora zastupljena sa solidnih 14 posto i oko milijun trsova. “Kraljevinom se ozbiljnije bavi 53 vinara, a njihova proizvodnja čini oko pola posto ukupne nacionalne proizvodnje vina”, ističe Petric. Ivana Puhelek dolazi iz jedne od najsnažnijih “kraljevskih” obitelji u Hrvatskoj – Puhelek-Purek koja je možda i najzaslužnija da kraljevina nije izumrla. “Do 1980-ih je ova sorta bila najzastupljenija u zelinskom kraju. No, onda počinje njezino iskorjenjivanje i sadnja “popularnih” sorti. Kako smo uvidjeli  da sorta ima perspektivu, 1999. je osnovana udruga Kraljevna Zelina koja promiče uzgoj ove vrste.

Juraj Orenda iz Ministarstva poljoprivrede svjestan je da zakonska regulativa možda i nije najbolja te da bi je trebalo pojednostaviti, no ističe da država nije ta koja regulativom može riješiti sve probleme vinogradarstva i vinarstva. „Hrvatska ima kvalitetna vina i potrebno je više raditi na njihovoj promociji. No, većinu marketinga je potrebno napraviti u Hrvatskoj i tu se najlakše strani gost može upoznati s kvalitetom vina i onda postati lojalni kupac negdje u Europi. Smatram da je to puno kvalitetnije rješenje od pokušaja značajnog marketinškog istupa na 3. tržištima“, kaže Orenda.

Forum Poslovnog dnevnika na 48. Izložbi vina kontinentalne Hrvatske

48. izložbu vina kontinentalne Hrvatske otvorio je 3. lipnja 2016. godine ministar Davor Romić u Svetom Ivanu Zelini. Izložbu je organizirao Grad Sveti Ivan Zelina pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske i uz supokroviteljstvo Zagrebačke županije, uz podršku Turističke zajednice grada Svetog Ivana Zeline te uz partnerstvo Hrvatske gospodarske Komore, Komore Zagreb i medijsko pokroviteljstvo Styria Hrvatska.

Centralni događaj večeri bila je ceremonija otvorenja Izložbe i dodjele nagrada najbolje ocijenjenim vinima, a tza ovogodišnju Izložbenu prijavljeno rekordnih 313 uzoraka vina.

U subota su u sklopu program pod nazivom Hrana i vino, u sklopu kojeg se održao kulinarski show, posjetitelji mogli uživo pratiti kako foodblogerice poznate pod imenima „The slice of life“, „Tiha u zemlji slatkiša“, „Om & nom“ pripremaju hranu, uz koju je vina sljubljivoi Darko Lugarić, predavač i sommelier Hrvatskog sommelierskog kluba. Pod vodstvom Ivane Puhelek degustirala se Kraljevina Zelina, robna marka vina Zagrebačke Županije. „Široko o vinima“ naziv je prezentacije i kušanja predikatnih vina vinarije Graben, vlasnika Janeza Šekoranje iz Bizeljskog, a predavačica je bila Zala Šekoranja. Marin Mihaljević Žulj, s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu organizirao je prezentaciju na temu: „Bolesti vina i kako ih prepoznati?“

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje