Konferencija klastera

Hrvatska konkurentnost je u proizvodnji svježe hrane

Agrovijesti
„Projekt Slavonija, Baranja i Srijem“ -18,75 milijardi kuna iz EU fondova Fotografija: Peter Gonzales / Unsplash.com
"Imamo deset strateških projekata koje je usvojila Županijska skupština i dva su neposredno vezana uz prehrambeno-prerađivački sektor", kazao je. Riječ je, kaže, o projektima agrotehnološkog centra za doradu i preradu voća i povrća, koji će se s 50 milijuna kuna graditi u Cerni, te projektu navodnjavanja poljoprivrednih površina. U tijeku su radovi na poljima Blato-Cerna i Sopot ukupne površine oko 1.200 hektara i vrijednosti 72 milijuna kuna.

Hrvatska ne može biti konkurentna na svjetskoj razini u proizvodnji žitarica ili trajnih proizvoda, ali može u segmentu svježe hrane koja od polja do stola može stići u roku nekoliko sati, istaknuto je u petak na 2. regionalnom skupu o mogućnostima pripreme EU projekata od šireg interesa za prehrambeno-prerađivački sektor i razvoj Slavonije, Baranje i Srijema. 

Govoreći o ključnim rezultatima analize strateških projekata za izgradnju konkurentnih lanca vrijednosti u hrvatskoj proizvodnji i preradi hrane s naglaskom na Slavoniju, Baranju i Srijem, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) za industriju i energetiku Tomislav Radoš je rekao kako je riječ o projektu koji traje već dvije i pol godine.

Rezultati te analize pokazuju da je proizvodnja svježe i zdrave hrane smjer u kojem Hrvatska treba ići, istaknuo je.

"Hoćemo li i kako to iskoristiti - to je na svima nama koji smo danas ovdje. Zna se što treba napraviti država, što lokalna uprava, što akademska zajednica, kao i što trebaju napraviti poduzetnici", rekao je Radoš.

Pomoćnik ministrice regionalnoga razvoja i EU fondova Dragan Jelić ističe važnost programiranje predstojećeg finacijskog razdoblja 2021.-2027. gdje je proizvodnja hrane i bioekonomija jedan od značajnijih prioriteta.

"U slijedećem financijskom razdoblju imamo više novaca za fond za regionalni razvoj u koji se uklapanju mali, srednji i veliki poduzetnici. Radimo na nacionalnoj razvojnoj strategiji, gdje je također prehrambena industrija jedna veliki dio i angažirali smo stručnjake Svjetske banke da nam kažu u kojoj smo sada fazi, što moramo poboljšati i u kojem smjeru ići. Do kraja godine bi trebali imati te osnovne smjernice za programiranje i mislim da će svi koji se bave poljoprivredom i preradom biti zadovoljni", poručio je Jelić.

Na skupu su predstavljeni i projekti konkretne inicijative pet slavonskih županija ključnih za daljnji razvoj sektora prehrambeno-prerađivačke industrije te predložene mjere radi povećanja njene konkurentnosti.

Ravnatelj Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije HRAST Ilija Cota podsjetio je kako je prehrambeno-prerađivački sektor jedan od najvažnijih u gospodarstvu Vukovarsko-srijemske županije.

"Imamo deset strateških projekata koje je usvojila Županijska skupština i dva su neposredno vezana uz prehrambeno-prerađivački sektor", kazao je.

Riječ je, kaže, o projektima agrotehnološkog centra za doradu i preradu voća i povrća, koji će se s 50 milijuna kuna graditi u Cerni, te projektu navodnjavanja poljoprivrednih površina. U tijeku su radovi na poljima Blato-Cerna i Sopot ukupne površine oko 1.200 hektara i vrijednosti 72 milijuna kuna. Prijavili smo još dva velika polja za navodnjavanje - Ervenica i Lipovac, s kojima bi u konačnici imali gotovo 6.000 hektara pod navodnjavanjem, naveo je Cota.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje