Maloprodaja

Hrvatska među zemljama EU-a s najvećim padom prometa u maloprodaji na mjesečnoj, najvećim rastom na godišnjoj razini

Agrovijesti
Trgovina Fotografija: Thinkstock
Na razini EU-a sezonski prilagođen obujam prometa u maloprodaji u ožujku je porastao za 0,3 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je prema revidiranim Eurostatovim podacima povećan za 0,5 posto.

Hrvatska je u ožujku bila u skupini zemalja Europske unije s najvećim padom prometa u maloprodaji na mjesečnoj razini a istodobno se svrstala i u skupinu zemalja s najvećim rastom prometa u odnosu na godinu ranije, pokazale su u ponedjeljak procjene Eurostata.

Sezonski i kalendarski prilagođen obujam prometa od trgovine na malo u Hrvatskoj je u ožujku smanjen za 1,9 posto prema mjesecu ranije, kada je poskočio za 4,4 posto, pokazuju podaci europskog ureda za statistiku.

Skupinu zemalja s najizrazitijim padom prometa na mjesečnoj razini predvodi prema Eurostatovom izvješću Slovenija, s 3,1-postotnim padom prometa, a izdvaja se i Austrija gdje je smanjen za 0,8 posto.

Najveći rast prometa na mjesečnoj razini bilježile su pak Litva, za 1,7 posto, Portugal, za 1,2 posto, te Velika Britanija, za 1,1 posto.

Na razini EU-a sezonski prilagođen obujam prometa u maloprodaji u ožujku je porastao za 0,3 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je prema revidiranim Eurostatovim podacima povećan za 0,5 posto.

U eurozoni promet je stagnirao u odnosu na veljaču kada je porastao također za revidiranih 0,5 posto.

Pritom je i u EU i u eurozoni promet najviše uvećan u kategoriji hrane, pića i duhanskih proizvoda, za 0,5 odnosno 0,6 posto.

U širokoj kategoriji neprehrambenih proizvoda promet od prodaje porastao je u EU za 0,2 posto, dok je u eurozoni smanjen, po dvostruko većoj stopi.

Prodaja motornih goriva u 28-članom EU zadržana je na razini iz prošlog mjeseca, dok je u eurozoni pala za 0,6 posto, pokazuju Eurostatovi izračuni.

Hrvatska među zemljama s najvećim rastom prometa na godišnjoj razini

Na godišnjoj razini kalendarski prilagođeni obujam prometa u maloprodaji 28-člane EU porastao je u ožujku za 2,9 posto, nakon revidiranog 3,4-postotnog rasta u prethodnom mjesecu, stoji u izvješću Eurostata.

Najviše je porastao promet u kategoriji neprehrambenih proizvoda, za 4,4 posto. Slijede motorna goriva s rastom od 4,1 posto, te hrana, pića i duhanski proizvodi s prometom većim za 0,4 posto.

Eurozona je u ožujku na godišnjoj razini zabilježila rast prometa u maloprodaji za 1,9 posto, u usporedbi s revidiranim 3,0-postotnim rastom u veljači.

Najviše je također uvećan promet u maloprodaji neprehrambenih proizvoda, za tri posto. Prodaja motornih goriva uvećana je 1,4 posto a po upola manjoj stopi porastao je promet od trgovine na malo hrane, pića i duhanskih proizvoda.

I u eurozoni i u EU ponovno je najviša stopa rasta zabilježena u kategoriji prodaje putem pošte i Interneta. Izrazitije je porastao i promet u maloprodaji računalne opreme, knjiga i drugih proizvoda.

U Hrvatskoj je kalendarski prilagođen obujam prometa od trgovine na malo u ožujku uvećan za 8,6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, nakon 11,4-postotnog rasta u veljači.

Istu stopu rasta ostvario je Luksemburg. Skupinu predvodi Irska s 10,8 posto a slijedi Rumunjska s 9,3 posto.

Pad prometa na godišnjoj zabilježile su Slovačka, za dva posto, Austrija, za jedan posto i Belgija, za 0,9 posto.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje