Kušanje vina

Hrvatska mlada vina iz četiri vinske regije u Esplanadi

Agrovijesti
Prezentacije i kušanja vina Fotografija: Pixabay
Riječ je o francuskom trendu premijernoga kušanja mladih vina, tzv. en primeur kojim se želi profesionalcima u enogastronomiji prikazati potencijal berbe te im olakšati odluku o kupovini ili rezervaciji mladih vina

Udruženje vinarstva pri HGK-u i četiri regionalne udruge - Vinistra, Graševina Croatica, Vino Dalmacije i vinarija Bregovite Hrvatske održat će predstavljanje i kušanje hrvatskih mladih vina pod nazivom EN PRIMEUR 2016, u ponedjeljak 8. veljače, u hotelu Esplanade.  

Riječ je o francuskom trendu premijernoga kušanja mladih vina, tzv. en primeur kojim se želi profesionalcima u enogastronomiji prikazati potencijal berbe te im olakšati odluku o kupovini ili rezervaciji mladih vina. Vinari predstavljaju svoja mlada vina koja su najčešće još nerazbistrena poput mošta, a smisao je pokušati zaključiti kakvo će vino biti u svojoj zrelosti, kažu u HGK-u.

Na predstavljanju će se moći premijerno kušati nova, 2015. berba graševine, pošipa, pušipela te drugih sorti u Hrvatskoj. Kušanje je organizirano za profesionalce, tj. ugostitelje, somelijere, vlasnike vinoteka te javnost.

Naime ove godine, uz uključenje novog suorganizatora, vinarije iz Bregovite Hrvatske, događanje se zbog povećanog interesa održava tijekom dva dana. Kušanje mladih vina regija Slavonije i Podunavlja, Dalmacije i Bregovite Hrvatske održat će se 8. veljače u hotelu Esplanade Zagreb, dok se kušanje mladih vina Istre i Kvarnera održava sljedeći ponedjeljak, 15. veljače u istom prostoru.

Neprestani rast broja vinara i marketinških vinskih regija koje sudjeluju u ovoj manifestaciji govori u prilog važnosti kušanja mlade berbe te općenito zagovara ovakva događanja, a svakako doprinosi razvoju kulture ispijanja vina te povećanju konkurentnosti domaćeg proizvoda u našoj regiji, zaključuju u HGK-u te dodaju kako će kušanje vina za javnost biti otvoreno od 17 do 21 sata.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje