FORTENOVA GRUPA

Hrvatska može proizvoditi dovoljno hrane za svoje potrebe i izvoz

Agrovijesti
Fotografija:
Poljoprivredni radovi teku sukladno planovima, proizvodi se maksimalnim kapacitetom, a posebna prednost je regionalna rasprostranjenost i suradnja, koja nije narušena pandemijom koronavirusa, ističu u Fortenova grupi

Nakon sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem i ministricom poljoprivrede Marijom Vučković, glavni izvršni direktor Fortenova grupe Fabris Petruško i direktor Belja plus Davor Bošnjaković iznijeli su za Glas Slavonije podatke o stanju najvećeg hrvatskog poljoprivrednog proizvođača u vrijeme suočavanja s krizom uzrokovanom koronavirusom. Poljoprivredni radovi teku sukladno planovima, proizvodnja radi maksimalnim kapacitetom, a regionalna rasprostranjenost i suradnja nije narušena, ističu. 

"Posebna prednost Fortenova grupe bila je njezina regionalna rasprostranjenost i suradnja jer su, unatoč globalnoj krizi, gospodarski tokovi unutar naše regije funkcionirali. Kompanije poput naše mogu predvoditi jačanje ponude domaćih proizvoda na domicilnom tržištu, ali i u izvozu. Posebno to vrijedi u poljoprivredi i proizvodnji hrane, jer za to imamo sve pretpostavke, poput naslijeđa, visoke kvalitete proizvoda i potrošače koji su na takve proizvode naviknuli i visoko ih cijene. Stoga u intenzivnijem razvoju domaće proizvodnje treba računati na još jaču domaću potrošnju, a to onda postaje i snažan doprinos očuvanju gospodarske aktivnosti i radnih mjesta u Hrvatskoj", rekao je Fabris Peruško, glavni izvršni direktor Fortenova grupe. 

Davor Bošnjaković, direktor Belja plus, koji ističe kako s poljoprivrednim potencijalom kakav ima Belje, ali i cijela Slavonija i Baranja, Hrvatska može proizvoditi dovoljno hrane, prije svega za svoje potrebe, ali i za izvoz.

"Belje sustavno ulaže u razvoj i jačanje vlastitih proizvodnih kapaciteta te kontinuirano proizvodi domaću hranu koja dolazi s naših oranica i farmi. Unatoč zahtjevnim okolnostima u kojima smo se našli, svi poljoprivredni radovi teku u skladu s planovima, a sve naše proizvodnje rade maksimalnim kapacitetima, što najbolje pokazuju rezultati tvornica stočne hrane, koje su u ožujku imale najveću mjesečnu proizvodnju u povijesti kompanije", kaže Bošnjaković, te nastavlja kako su u prvom tromjesečju ove godine svi segmenti Belja plus postigli izvrsne rezultate. 

Pad potražnje

Ipak, u Belju očekuju pad ekonomske, odnosno kupovne moći te pad potražnje, za koji kažu da se već osjeća. Bilježe manju potražnju za svinjskim mesom, a problemi postoje i s mliječnim proizvodima. 

Od kratkoročnih problema očekuju još i nedostatak sezonske radne snage, ali, unatoč svemu, vjeruju da će godinu završiti uspješno.

Fortenova grupa je, zajedno s Beljem, najveći poljoprivredni proizvođač u Hrvatskoj. Cijela Fortenova grupa obrađuje oko 2,9 posto poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj, a u ukupnom nacionalnom bruto dohotku participiraju sa 8 posto poljoprivredne proizvodnje. Belje plus je najveći poljoprivredno-industrijski kompleks u Hrvatskoj. Obrađuje 20.000 hektara oranica i 650 hektara vinograda, proizvodi 35 milijuna litara mlijeka godišnje te 35 posto hrvatske proizvodnje svinja i 14 posto hrvatske proizvodnje junadi. U ovom trenutku u Belju radi približno 1600 radnika.