Međunarodna konferencija o industriji hrane

Hrvatska na začelju EU po izdvajanju za inovacije i znanost u društvu sa Bugarskom i Rumunjskom

Agrovijesti
Međunarodna konferencija o hrani Fotografija: Agrobiz
Specifični cilj ovog Kongresa je neposredno i dugoročno povezivanje znanosti i industrije u RH, transfer znanja u poduzetništvo, razmjena znanja i iskustava te unapređenje znanstvenoga i gospodarskog razvoja, istaknula je početku konferenciije predsjednica Organizacijskog odbora Kongresa Verica Dragović Uzelac.

Hrvatsko društvo prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista i Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu organizirato je devetog Međunarodnog kongresa "FOOD TECHNOLOGISTS, BIOTECHNOLOGISTS, AND NUTRITIONISTS" koji se održati od danas do 05. listopada u Hotelu Internacional u Zagrebu

Slijedeći trendove u prehrambeno-prerađivačkom sektoru i bazirajući se na nacionalnim i strategijama EU, specifični cilj ovog Kongresa je neposredno i dugoročno povezivanje znanosti i industrije u RH, transfer znanja u poduzetništvo, razmjena znanja i iskustava te unapređenje znanstvenoga i gospodarskog razvoja, istaknula je početku konferenciije predsjednica Organizacijskog odbora Kongresa Verica Dragović Uzelac. 

Dragan Kovačević, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu i turizam, naglasio je kako je Hrvatska na začelju po izdvajanju za inovacije i znanost u EU, i u društvu je sa Bugarskom i Rumunjskom. 

Udjel od 0,06 posto BDP koliko se izdvaja za znanosti, inovacije i nove tehnologije premalo je u odnosu na ono što su postavljeni ciljevi unutar EU gdje je plan da se izdvaja i do pet posto BDP u budućnosti. Hrvatska je po razini izdvajanja za inovacije i znanost na jednoj trećini prosjek EU, kazao je Kovačević.

Sudionici kongresa naglasili su kako Hrvatska ima dobru znanstveni zajednicu koja je respektiran u svijetu, no još uvijek postoj slaba povezanost između zanosti i realnog sektora, iako je to cilj svake razvijene države. Industrija hrane razvija se jako brzo, inovacije i novi proizvodi se pojavljuju na tržištu svakodnevno, a potrošači postaju sve zahtjevniji zbog čega je potrebno stalno investirati u nova znanja i nove proizvode i inovacije, naglašeno je. 

 Rad Kongresa pod motom „Integrating new approaches to produce safe, nutritious and sustainable food“ odvija se kroz plenarna predavanja renomiranih znanstvenika, usmena izlaganja, poster sekcije i okrugle stolove. Na Kongresu je nazočno više od 200 uglednih znanstvenika i stručnjaka iz zemlje i inozemstva kao i predstavnika istaknutih tvrtki iz sektora prehrambene industrije čija će se najnovija dostignuća te inovativne ideje na području prehrambene tehnologije, biotehnologije i nutricionizma predstaviti na Kongresu.

Dio Kongresa posvećen je i specifičnim temama poput kvalitete maslinovog ulja, dostignućima u bioprocesnom inženjerstvu i molekularnoj biotehnologiji te iskorištavanju biološkog potencijala Jadranskog mora (tematski vezano uz znanstveni centar izvrsnosti BioProCro).

U okviru kongresa bit će organiziran i Okrugli stol „Sinergija znanosti i gospodarstva povlačenje sredstava iz fondova EU“ koji će se održati 4.listopada. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje