REGIJA

Hrvatska najvažniji vanjskotrgovinski partner BiH, problem prehrambeni proizvodi

Agrovijesti
Trgovina Fotografija: Thinkstock
Hrvatska je u 2015. godini ponovo bila najvažniji vanjskotrgovinski partner Bosne i Hercegovine iako je došlo do stanovitog pada ukupnog obujma trgovine prouzročenog ograničenjima u prometu prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda, podaci su Vanjskotrgovinske komore BiH koje je u srijedu u Sarajevu predstavio njen predsjednik Bruno Bojić.

Na prezentaciju upriličenoj za diplomatske predstavnike akreditirane u BiH, Bojić je kazao je kako Europska unija najznačajnije uvozno, ali i izvozno tržište za BiH. U protekloj je godini tako na tržište BiH iz EU izvezeno roba u vrijednosti od gotovo 5,4 milijardi eura, dok je BiH u zemlje-članice Unije plasirala robe u vrijednosti od 3,35 milijardi eura.  

Najveći pojedinačni partner iz EU za BiH je bila Hrvatska, iako je hrvatski uvoz u 2015. godini bio za oko šest posto manji nego u prethodnoj godini. Istodobno je za oko 3,6 posto bio manji i izvoz iz BiH u Hrvatsku.

BiH je iz Hrvatske tako uvezla roba u vrijednosti od 1,24 milijardi eura, dok je izvoz iz BiH u Hrvatsku bio vrijedan 483 milijuna eura. 

Smanjenje uvoza iz Hrvatske odnosi se prije svega na meso i mesne proizvode te mlijeko i mliječne proizvode, kao i na ribu kao i na voće i povrće. Upravo je trgovina ovim proizvodima razlog za probleme u pregovorima BiH i EU oko prilagodbe privremenog trgovinskog sporazuma kako bi se on počeo primjenjivati i na Hrvatsku.  Vlasti BiH strahuju kako bi otvaranje njihova tržišta za bescarinski uvoz ovih proizvoda iz Hrvatske drastično ugrozilo domaću proizvodnju.

Takvu je konstataciju u srijedu ponovio i Bojić ustvrdivši kako bi u slučaju liberalizacije tržišta za uvoz ovakvih proizvoda iz Hrvatske došlo do bitnih poremećaja u vanjskotrgovinskoj razmjeni između dvije zemlje na štetu BiH. "Daleko smo od povoljnog ambijenta za agroindustriju u BiH jer još bilježimo negativnu pokrivenost uvoza izvozom. To bi trebao biti ključni argument u pregovorima s EU", kazao je Bojić.

Ukupni vanjskotrgovinski deficit BiH u 2015. godini dosegnuo je vrijednost od 3,1 milijarde eura, no za gotovo 10 posto je manji nego u prethodnoj godini.Ukupno je izvezeno roba u vrijednosti od 4,7 milijardi eura, dok je uvoz dosegnuo vrijednost od 7,87 miijardi eura.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje