HGK

Hrvatska nije iskoristila prednost početnog efekta pristupanja EU - poljoprivreda najviše ugrožena

Agrovijesti
Traktor Fotografija: Pixabay
Poljoprivreda je najugroženiji segment gospodarstva jer je izložena velikome pritisku konkurencije, a mala kupovna moć domaćega stanovništva okreće kupce prema proizvodima nižih cjenovnih kategorija. Negativna vanjskotrgovinska bilanca u poljoprivredi narasla je 230 milijuna eura, pokazala je analiza.

Hrvatska nije iskoristila prednost početnog efekta pristupnja Europskoj uniji (EU), značajno zaostaje za stopama iskorištenja EU fondova, a razina stranih ulaganja bila je tek 127 milijuna eura, što je najniže od 1995. godine, pokazala je analiza trogodišnjeg članstva u EU i anketa koju je Hrvatska gospodarska komora (HGK) provela među gospodarstvenicima.

Pomoćnik direktora Sektora za međunarodne odnose HGK Saša Bukovac kazao je u četvrtak, prilikom predstavljanja analize i ankete, kako je hrvatski BDP u 2015. rastao ispod razine rasta EU i kako se Hrvatska drži na 59 posto prosjeka EU razvijenosti. Nerazvijenije su jedino Bugarska i Rumunjska.

Hrvatska je druga najlošija članica po stopi nezaposlenosti, a treća najlošija po stopi aktivnosti i zaposlenosti, pokazuje analiza.

Pokazuje, također, kako je poljoprivreda najugroženiji segment gospodarstva jer je izložena velikom pritisku konkurencije, a niska kupovna moć domaćeg stanovništva okreće kupce prema proizvodima nižih cjenovnih kategorija. Negativna vanjskotrgovinska bilanca u poljoprivredi narasla je za 230 milijuna eura, pokazala je analiza.

Anketa HGK provedena među 200 ispitanika, uglavnom malih i srednjih tvrtki, pokazala je kako je njih 33 posto počelo izvoziti na EU tržište nakon ulaska u EU, 35 posto ih je povećalo plasman proizvoda i usluga na EU tržište, 37 posto je ostvarilo viši prihod od izvoza, a 16 posto ih je našlo novog partnera za ulaganje. Njih 78 posto je reklo i da ima bolji pristup informacijama o EU fondovima. 

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje