Dobra godina za EU vinarstvo

Hrvatska proizvodnja vina 35 posto već od prošlogodišnje

Agrovijesti
Vinogradarstvo i vinarstvo Enjingi Fotografija: Dušan Mirković/PIXSELL
Prognoze EK govore o tome da će EU imati proizvodnju od 175,6 milijuna hektolitara, što je 22,1 posto više nego u 2017 godini i 5,1 posto više od petogodišnjeg prosjeka. Hrvatska je prema ovim procjenama među zemljama koje će imati jedan od najveći porasta proizvodnje u odnosu na prošlu godinu. Veći rast proizvodnje od Hrvatske imat će jedino Slovenija čija bi proizvodnja trebala biti 57 posto veća.

Hrvatska će ove godine imati proizvodnju vina od 777.000 hektolitara što je za 35 posto više nego u prošloj godini, ali i 23 posto manje od petogodišnjeg prosjeka. Procjena je to Europske komisije koja je objavila najnovije izvješće prema kojem će ove godine proizvodnja vina u EU biti izuzetno dobra u odnosu na prošlu godinu kada je u većini zemalja proizvodnja podbacila.

Prognoze EK govore o tome da će EU imati proizvodnju od 175,6 milijuna hektolitara, što je 22,1 posto više nego u 2017 godini i 5,1 posto više od petogodišnjeg prosjeka. Hrvatska je prema ovim procjenama među zemljama koje će imati jedan od najveći porasta proizvodnje u odnosu na prošlu godinu. Veći rast proizvodnje od Hrvatske imat će jedino Slovenija čija bi proizvodnja trebala biti 57 posto veća.

U analizi objavljenoj na stranica Europske komisije objašnjeno je kako je ova godina vratila vjeru u vinski sektor nakon što je prošle godine proizvodnja zbog velikih klimatskih promjena bila na rekordno niskim razinama. Iako je i ove godine bilo značajnih klimatskih promjena, posebice na sjeveru Europe gdje su vladale velike suše, sve je to imalo pozitivan utjecaj i učinak na proizvodnju grožđa te izuzetno dobru kvalitetu proizvedenih vina, objašnjavaju EU stručnjaci.

Stručnjaci iz EU napominju kako će klimatske promjene te bolesti koje se javljaju kako popratni elementi u proizvodnju grožđa zbog čestih kiša, mrazeva, suše i slično, imati značajan utjecaj i na buduće proizvodnje. Zbog svih tih promjena vinari će morati primjenjivati nove tehnologije i znanja u proizvodnji grožđa i vina, istaknuto je u ovoj analizi.

Da će Hrvatska ove godine imati dobru vinarsku godinu potvrđuju i neki od vodećih vinara.

˝Usporedno s prošlogodišnjom berbom, količina grožđa je veća, nešto većeg prinosa. Što se tiče kvalitete vina, od ove godine očekujemo maksimum˝, istaknula je nedavno za Poslovni dnevnik Martina Krauthaker Grgić, vinarija Krauthaker.

˝Od samog početka, pa sad do berbe nismo imali uopće niti jedan jači napadaj bolesti, niti pepelnice niti peronospore, a nije bilo niti pozeba, niti tuče. Usuđujem se reći da je ovo dobra godina i što se tiče kvalitete i što se tiče količine, naime po količini je ova godina bolja za 30 posto ˝, kaže i Sebastijan Tomić, vinarija Tomić.

˝Ova je godina bila zaista idealna. Nije bilo bolesti, a vremenski uvjeti bili su izvanredni, a kada bismo je uspoređivali s prošlogodišnjom, ova se pokazala boljom. Kvaliteta grožđa je odlična te shodno tome očekujemo izvanredna vina – dobro izbalansirana, mineralna i punog tijela˝, ističe Josip Franković. Ove je godine berba bila izvrsna i po kvaliteti i po kvantiteti, a prva vina PZ Putniković tržište može očekivati u ožujku˝, kaže Ana Barać, voditeljica doma vinarske tradicije u PZ Putniković.

 

Top lista vodećih proizvođača vina u EU u 2018. godini

Vino

EU – 175,6 milijuna hektolitara

1. Italija - 49,5 milijuna hektolitara

2. Španjolska – 47 milijuna hektolitara

3. Francuska 46,8 milijuna hektolitara

4. Njemačka – 9,7 milijuna hektolitara

5. Portugal – 5,3 milijuna hektolitara

6. Rumunjska – 5,2 milijuna hektolitara

7. Mađarska – 3,4 milijuna hektolitara

8. Austrija – 2,9 milijuna hektolitara

9. Grčka – 2,2 milijuna hektolitara

10. Bugarska – 1,2 milijuna hektolitara

11.Slovenija – 990.000 hektolitara

12. Hrvatska – 777.000 hektolitara

 

Hrvatska proizvodnja po godinama:

Vinarija Vinoplod

2018 – 777.000 hl

2017 – 576.000 hl

2016 – 1,4 milijuna hl

2015 – 992.000 hl

2014- 842.000 hl

2013- 1,2 milijuna hl

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje