PRIJETNJA DOMAĆOJ SVINJOGOJSKOJ PROIZVODNJI

Hrvatska se nalazi u skupini rizičnih zemalja za prijenos virusa afričke svinjske kuge

Agrovijesti
Svinja Fotografija: Pixabay
Afrička svinjska kuga najveća je prijetnja svinjogojstvu naše zemlje a veliki je problem i cijeloj Europskoj uniji jer se nezaustavljivo širi Europom. Više od 40.000 jedinki divljih svinja evidentirano je u Središnjoj lovnoj evidenciji i na temelju lovnogospodarskih osnova. U Hrvatskoj uzgaja se 1.160.000 domaćih svinja, od čega su 134.000 krmače i nazimice, a ostalo prasad i tovljenici.

Svinjogojska se proizvodnja susreće s različitim izazovima koji utječu na njen gospodarski značaj, dok je uz nestabilne tržišne uvjete koji traju godinama, velik problem i zdravstvena situacija na farmama.Naime, pojava bolesti znatno smanjuje profitabilnost proizvodnje svinja. Aktualni svjetski problem pojava je afričke svinjske kuge koja se 2014. godine pojavila i na području Europske unije i to u Litvi, Latviji, Estoniji, Poljskoj, Češkoj, Rumunjskoj, Bugarskoj i Belgiji.

Krajem travnja 2018. godine afrička svinjska kuga potvrđena je i na području Mađarske u divljih svinja i od tada se naša zemlja našla u skupini rizičnih zemalja za prijenos virusa. Ta se bolest nalazi na popisu Svjetske organizacije za zdravlje životinja (OIE) i ima potencijal vrlo brzog širenja bez obzira na granice, ima ozbiljne socioekonomske i javno zdravstvene posljedice, a do sada je na području Europe prouzročila štete u iznosu 1.650.000.000 eura, piše Glas Slavonije.

- Treba biti svjestan velike opasnosti koja nam prijeti - naglasio je prof. dr. sc. Tihomir Florijačić s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti. Hrvatska se, smatra Florijančić, relativno solidno pripremila za eventualnu pojavu te bolesti, a fokus je na mjerama sprječavanja, odnosno ranog otkrivanja ako se ta bolest i pojavi. Također se provode različite mjere u lovstvu i na farmama. - Divlje svinje važan su spremnik i prenositelj virusa te bolesti te ih želimo smanjiti na takozvani biološki minimum, dok su farme dužne provoditi važne biosigurnosne mjere - kazao je Florijančić.

Ministarstvo poljoprivrede, podsjetimo, donijelo je Naredbu o mjerama sprječavanja pojave i ranog otkrivanja virusa afričke svinjske kuge na području Hrvatske. Cilj je zaštita cijelog sektora svinjogojstva, od proizvodnje i prerade do prodaje svježega svinjskog mesa, a odnosi se dijelom i na lovstvo. Navedene mjere ostat će na snazi sve dok se rizik od mogućeg unošenja virusa ASK ne smanji.

Predstavnik tvrtke Agralis d.o.o. iz Osijeka, dr.vet. Saša Flauder, složio se s Florijančićem i potvrdio važnost provođenja striktnih sanitarno-higijenskih mjera na farmama, a sve s ciljem sprječavanja gospodarske štete koju afrička svinjska kuga, ali i druge bolesti, nanose svinjogojskoj proizvodnji. I nizozemska tvrtka MS Schippers odgovorila je tom izazovu razvojem koncepta HyCare, koji nizom protokola i provedbom mjera zaštite umanjuje mogućnost unosa i širenja bolesti na svinjogojskoj farmi.

Predstavnici te tvrtke Pim Biewenga i Lex van der Weerd predstavili su primjenu i provedbu sanitarno-higijenskoga koncepta na predavanju održanom u organizaciji HGK – Županijske komore Osijek i tvrtke Agralis d.o.o. u Županijskoj komori Osijek. Ovo je stručno predavanje okupilo veterinare, veterinarske inspektore, profesore, predstavnike velikih proizvođača svinjogojske proizvodnje na području Osječko-baranjske, Vukovarsko-Srijemske te Brodsko-posavske županije.

Europska unija osigurala je sredstva za kontrolu i iskorjenjivanje afričke svinjske kuge u iznosu od 14,3 milijuna eura. Kod nas se provodi inspekcijski nadzor biosigurnosnih mjera za sve registrirane svinjogojske farme. 

Prijetnja svinjogojstvu

Afrička svinjska kuga najveća je prijetnja svinjogojstvu naše zemlje a veliki je problem i cijeloj Europskoj uniji jer se nezaustavljivo širi Europom. Više od 40.000 jedinki divljih svinja evidentirano je u Središnjoj lovnoj evidenciji i na temelju lovnogospodarskih osnova. U Hrvatskoj uzgaja se 1.160.000 domaćih svinja, od čega su 134.000 krmače i nazimice, a ostalo prasad i tovljenici.

Afrička svinjska kuga virusna je zarazna bolest domaćih i divljih svinja koja se manifestira u obliku hemoragijske groznice, a smrtnost može doseći i 100 posto. Bolest nije opasna za ljude i druge životinje, nego isključivo za svinje, domaće i divlje. Afrička svinjska kuga iskorjenjuje se u uzgojima domaćih svinja usmrćivanjem svinja na zaraženom gospodarstvu, a u krugu od tri i deset km uspostavljaju se rigorozne mjere poput zabrane prometa u najkraćem trajanju od 45 dana. Divlje svinje glavni su izvor zaraze za domaće svinje, a virus je izrazito otporan.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje