Vinari na sajmu Beowine u Beogradu

Hrvatska u Srbiju izvozi skupa vina, a uvozi dvostruko veću količinu vina

Agrovijesti
BeoWine - sajma vina u Beogradu Fotografija: Agrobiz Pogledajte galeriju
Hrvatska je tijekom prvih devet mjeseci 2016. godine u Srbiju izvezla 93 tone vina u vrijednosti od gotovo pola milijuna eura, dok je uvoz iz Srbije bio količinski dvostruko veći i iznosio je čak 189 tona, no vrijednost uvoza je bila upola manja i iznosila je 252.771 eura.

Srpsko tržište, posebice restorani i HOREC-a kanali postali su zanimljivi za vrhunska i kvalitetna hrvatska vina, pri čemu su kroz vinsku omotnicu, EU fond za vino, hrvatski vinari u zadnje tri godine pojačali svoje marketinške aktivnost na srpskom tržištu.

Tako se na osmom međunarodnom sajmu vina BeoWine, koji se u Beogradu održava od danas do nedjelje predstavlja 11 hrvatskih vinarija te proizvođača opreme za vinarstvo i vinogradarstvo, kaže Vanja Kaluđer viši stručni suradnik u Sektoru za poljoprivredu prehrambenu industriju i šumarstvo HGK.

Na beogradskom sajmu vina svoje proizvode i usluge predstavljaju Belje, Feravino, Erdutski podrumi, Iločki podrumi, Kutjevo, Vinarija Jokić, Vinarija Matošević, vinarija San Martino iz Labina, Vinarija Skaramuča, Vina Tomić, te osječki proizvođač opreme za vinarstvo Credo.

Hrvatske vinarije i tvrtke koje se bave proizvodnjom opreme za vinarstvo i vinogradarstvo izlažu na BeoWineu osmu godinu za redom u organizaciji Udruženje vinarstva pri HGK i to s odličnim uspjehom koji se očituje u rastu izvoza hrvatskih vina na tržište Srbije te u sve većoj prisutnosti hrvatskih vina u HORECA (hoteli, restorani i kafići) distributivnom lancu, ističu iz HGK.

U HGK dodaju kako je Udruženje vinara zajedno sa njim u zadnje tri godine napravilo značaja iskorak na tržište Srbije kroz promociju vina koja se financira iz tzv. Vinske omotnice. Tako su već održane prezentacija vina dva puta u Beogradu i Novom Sadu, a jedna od aktivnosti je i nastup naBeoWinu, te posjet vinskih stručnjaka i novinara iz Srbije hrvatskim vinarijama.

Miljenko Vretenar vlasnik vinarija San Martino iz Labina ističe kako je ovo njegov prvi izlazak na tržište Srbije te ima velika očekivanja od prodaje. Potrošači u Srbiji znaju za kvalitetna istarska vina posebice  vole malvaziju, a očekujem da ću određene količine od ukupno 15 vagona vina koliko proizvodim plasirati na ovo tržite, dodaje Vretenar.

Sajam BeoWine održava se zajedno s 39. međunarodnim sajmom turizma i 13. sajmom ugostiteljske opreme HORECA oprema na više od 2100 četvornih metara, a okupilja više od 150 izlagača, od čega 60 stranih te se očekuje približno 70 tisuća posjetitelja.

 

Izvoz vina pao 20 %, sa Kosova uvozimo vina više nego što je naš izvoz

Hrvatski izvoz vina u prvih devet mjeseci iznosio je 2146 tona i imao je pad od 20 posto, a vina je izvezeno u vrijednosti od 6,74 milijuna eura (pad od jedan posto).  Uvoz je iznosio nevjerojatnih 22.924 tona i bio je količinski tri posto veći. Za uvoz vina smo potrošili čak 22,66 milijuna eura (rast od 2 posto).

 

Gdje izvozima vina (prvih devet mjeseci 2016.)

Njemačka - 496 tona, vrijednosti 1,29 milijuna eura

Crna Gora – 164 tona, u vrijednosti od 1,05 milijuna eura

SAD – 90 tona, u vrijednosti od 557.864 tona

Austrija – 441 tona, u vrijednosti od 539.157 eura

Poljska – 215 tona, u vrijednosti od 510.205 eura

Srbija: 93 tona, u vrijednosti od 474.842 eura

Pet najvećih tržišta sa kojih se vino uvozi:

Makedonija 12.046 tona, u vrijednosti od 8,5 milijuna eura

Italija – 5.205 tona, u vrijednosti od 4,35 milijuna eura

Francuska – 380 tona, u u vrijednosti od 3,47 milijuna eura

Njemačka – 608 tona, u vrijednosti od 1,28 milijuna eura

Kosovo – 2.299 tona, u vrijednosti od 1,19 milijuna eura

Srbija: 189 tona, u vrijednosti od od 252.771 eura

 

Srbija okrenula trend, ima suficit od 1 milijun eura  

Hrvatska je u Srbiju u prvih devet mjeseci 2016 godine izvezla poljoprivredno prehrambenih proizvoda u vrijednosti od 73 milijuna eura što je pad od 16 posto u odnosu na isto vrijeme 2015. godine. Srpski izvoz u Hrvatsku je dosegnuo 74 milijuna eura uz rast od 13 posto.

Nakon više od 20 godina Srbija je okrenula trend i ostvarila višak u razmjeni sa Hrvatskom. Naime, Hrvatska je u 2015. imala suficit od 22 milijuna eura, dok je prošle godine u prvih devet mjeseci ostavren manjak od 1 milijun eura. 

  • Avatar
    ministar 24. Veljača 2017. u 23:09 e tu sam vas čekao...pa malo logike uključite...izvezemo skupa vina i oni pomješaju s vodom i nama vrate dvostruko veću kolićinu vina i s cjenom prihvatljivom za naše potrošaće.....a mi se hvalimo da imamo velike zalihe vode...a nemojte lagati više...
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje