Poljoprivreda

Hrvatska udruga poljoprivrednika podržava donošenje tri poljoprivredna zakona

Agrovijesti
Hrvatska udruga poljoprivrednika Fotografija: Borna Filić/PIXSELL
Hrvatska udruga poljoprivrednika (H.U.P) u petak je na konferenciji za medije izvijestila da će podržati Zakon o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, Zakon o poljoprivrednom zemljištu te onaj o Hrvatskoj poljoprivrednoj komori, nakon što je prihvaćena većina njihovih prijedloga vezana uz te zakone.

Kako je naveo predsjednik H.U.P.-a Tihomir Jaić, predstavnici udruge su se u srijedu sastali s predstavnicima saborskih klubova SDP-a i HDZ-a, a dan ranije s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem, nakon kojih je prihvaćena većina zahtjeva udruge, točnije njih sedam od devet te su stoga odlučili podržati navedene zakone, koji su u proceduri usvajanja. 

Što se tiče Zakona o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu (OPG), prihvaćen je njihov prijedlog da OPG-ovi do 3.000 eura ekonomske vrijednosti nemaju obvezu zapošljavanja. Kako pojašnjava Jaić, OPG-ovi su dosad bez obzira na ekonomsku veličinu imali obvezu plaćanja doprinosa, koji predstavljaju veliki trošak, posebice za mlade i početnike.

Zahvaljujući toj udruzi, u prijedlogu novog zakona o OPG-u naći će se i odredba o poticajima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) po kojoj će od sada OPG-ovi imati pravo na dobivanje poticaja kod samozapošljavanja, poticaja kod zapošljavanja drugih osoba na svom gospodarstvu, kao i uzimanja osoba na stručno usavršavanje.  

Kada je u pitanju Zakon o poljoprivrednom zemljištu, kazao je Jaić, postignuto je da mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva, čiji su nositelji osobe mlađe od 40 godina te OPG-ovi koji se bave i stočarstvom, imaju prioritet u dodjeli poljoprivrednog zemljišta. Također, u sklopu tog zakona usvojen je i prijedlog o provedbi revizije gospodarskih planova.

"Do sada je bilo nekoliko slučajeva da su tvrtke dobile državno poljoprivredno zemljište, a nisu se držale onog što je navedeno u gospodarskim planovima", napominje Jaić. 

Kako naglašava, cilj je da se istekom ugovora u korištenju zemljišta provede revizija, i u slučaju da nije ispoštovano ono što je navedeno u gospodarskom planu, tvrtke bi izgubile pravo dobivanja poljoprivrednog zemljišta od države. 

Po prijedlogu Udruge, novim zakonom o Hrvatskoj poljoprivrednoj komori biti će određena visina mjesečne članarine, koja bi iznosila 7 do 8 kuna. Kako je pojasnio Jaić, dogovoreni iznos bi ušao u zakon kako bi poljoprivrednici dobili sigurnost da se on neće mijenjati. 

Također, usvojen je i prijedlog da je članarina obvezna za one koji primaju poticaje od države, dok će oni koji ih ne primaju moći samostalno odlučiti hoće li biti članovi poljoprivredne komore.  

Jaić je kazao da Hrvatska poljoprivredna komora mora postojati te biti nositelj svih poljoprivrednih aktivnosti, mora predstavljati hrvatske poljoprivrednike prema brojnim institucijama, imati samostalno finaciranje te biti neovisna od politike.

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošić izrazio je zadovoljstvo prijedlogom zakona i podrškom udruga te naglasio da komora mora biti neovisna institucija.  "Ne može je financirati ministar poljoprivrede, jer tada sigurno ne može raditi za dobrobit poljoprivrednika već možda više za dobrobit i opstojnost ministra", kazao je Brlošić.

Smatra da članarina ne mora biti visoka te kako se doista radi o malom iznosu koji bi poljoprivrednici po prijedlogu morali u budućnosti plaćati. 

S druge strane, smatra Brlošić, poljoprivrednici će svojim članstvom i jačanjem komore ostvariti mnogostruko veću korist u pogledu svojih interesa.

 

  • Avatar
    ministar 30. Rujan 2017. u 22:19 ovim VOĐAMA seljačkim napišu u HDZ-u i SDP-u što će govoriti,,jer mislim da su oni ljudi bez stava..ali ipak prvo sebe namire...
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje