Poljoprivredno zemljište

Hrvatska udruga poljoprivrednika pokreće kampanju "Hrvatska zemlja hrvatskom seljaku"

Agrovijesti
Tihomir Jaić, predsjednik Hrvatske udruge poljoprivrednika Fotografija: Robert Anić/PIXSELL
Predsjednik H.U.P.-a Tihomir Jaić izrazio je solidarnost i podupro načelnike i gradonačelnike Slavonije i Baranje što "odbijaju dati ono što je najvrjednije narodu i što su rekli ne novoj tajkunizaciji".

 Hrvatska udruga poljoprivrednika (H.U.P.) najavila je u ponedjeljak kampanju "Hrvatska zemlja hrvatskom seljaku" te je poduprla gradonačelnike i načelnike slavonskih gradova koji odbijaju potpisati aneks ugovora kojim bi se koncesija na državno poljoprivredno zemljište s Agrokorovih tvrtka prenijela na tvrtke u sastavu Fortenova grupe.

Predsjednik H.U.P.-a Tihomir Jaić izrazio je solidarnost i podupro načelnike i gradonačelnike Slavonije i Baranje što "odbijaju dati ono što je najvrjednije narodu i što su rekli ne novoj tajkunizaciji".

"Mi ne tražimo da se nekome oduzme zemlja, da se nekome zabrani da se natječe na zemlji", rekao je Jaić i dodao kako žele da se postupi kao po dosadašnjoj praksi, po kojoj se zemlja tvrtaka i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva koja su otišla u stečaj ponovno slala na natječaj.

U udruzi žele da se ponovno raspiše natječaj za koncesije koje je dosad imao Agrokor i da se po novim uvjetima i odredbama novog Zakona o državnom poljoprivrednom zemljištu raspišu novi natječaji.

"Ako dođe do prijenosa, podnijet ćemo kaznene prijave protiv svih djelatnika i dužnosnika Ministarstva poljoprivrede koji su od prosinca prošle godine radili medijski pritisak i na zatvorenim sastancima pritisak na načelnike i gradonačelnike Slavonije i Baranje”, rekao je Jaić, dodajući da će kaznene prijave podnijeti i protiv svih onih koji potpišu takav prijenos. 

Na konstataciju novinara kako Agrokor nije išao u stečaj, što je jedno od objašnjenja DORH-a za prijenos, Jaić je odgovorio da Agrokor kao poslovni subjekt više ne postoji i da sada postoji Fortenova grupa te kako se promijenio cijeli poslovni plan. 

"U zakonu jasno piše - ukoliko se promijene oni uvjeti temeljem kojih je neki poslovni subjekt dobio državnu poljoprivrednu zemlju, taj se ugovor raskida”, rekao je Jaić. 

Dodao je kako u zakonu također piše da se, ako tvrtka, OPG ili bilo tko ima koncesiju na državno poljoprivredno zemljište ne plaća najam za to zemljiše, odmah pristupa raskidu ugovora o koncesiji. "Agrokor, odnosno Fortenova je sve to prekršila", ustvrdio je Jaić.

Zamjenik predsjednika H.U.P.-a Sebastijan Svat najavio je akcije kako bi "senzibilizirali šire društvene skupine" te su odlučili pokrenuti kampanju "Hrvatska zemlja hrvatskom seljaku".

"Nemojmo zaboraviti da osnovu svakog društva čini zemlja, ruralni prostor. Ako to damo u vlasništvo, između ostalog i lešinarskim fondovima, kako onda očekujemo da u toj istoj Slavoniji, ali i svim ruralnim dijelovima Hrvatske mladi ljudi ostanu živjeti i raditi”, rekao je Svat. 

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje