VELIK UDAR NA PROIZVODNJU

Hrvatska udruga poljoprivrednika traži hitne mjere

Agrovijesti
Fotografija:
Zbog novonastale situacije uzrokovane koronavirusom, zbog čega jedan od najvećih udara trpi hrvatska poljoprivredna proizvodnja, a posebno mali OPG-ovi i poljoprivredni obrti, Hrvatska udruga poljoprivrednika traži od Vlade RH i Ministarstva poljoprivrede hitno uvođenje mjera

Hrvatska udruga poljoprivrednika zatražila je da Vlada i Ministarstvo poljoprivrede zbog epidemije koronavirusa žurno donose mjere za očuvanje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, poljoprivrednih obrta i malih i srednjih poljoprivrednih tvrtki, javlja Glas Istre.

Zbog novonastale situacije uzrokovane koronavirusom, a zbog čega jedan od najvećih udara trpi hrvatska poljoprivredna proizvodnja, a posebno mali OPG-ovi i poljoprivredni obrti, Hrvatska udruga poljoprivrednika traži od Vlade RH i Ministarstva poljoprivrede hitno uvođenje mjera za spas i onako već desetljećima devastirane poljoprivredne proizvodnje, poručila je u utorak ta udruga.

Među ostalim, traži otkup poljoprivrednih proizvoda od OPG-ova koja trenutno ne mogu svoje proizvode plasirati na tržište. Predlaže i otpis davanja na neto iznos plaće za sve OPG-ove, poljoprivredne obrte i male poljoprivredne tvrtke za sve njihove zaposlenike uključujući i vlasnika.

Hrvatska udruga poljoprivrednika traži uspostavu nacionalne veletržnice i burze poljoprivrednih proizvoda te otpis potraživanja za najam državnog poljoprivrednog zemljišta.

U priopćenju su iznijeli i prijedlog regionalnoj i lokalnoj samoupravi. Uz otpis/povrat sredstava koji su OPG-ovi, poljoprivredni obrti i mala poljoprivredna poduzeća platili komunalnim poduzećima za najam mjesta na tržnicama za 2020. godinu, traže i otpis komunalnih davanja OPG-ovima, poljoprivrednim obrtima i malim poljoprivrednim poduzećima za čitavo vrijeme trajanja krize.

Hrvatska udruga poljoprivrednika, uz ostalo, traži i otpis udjela potraživanja koja postoje prema najmoprimcima za najam državnog ili gradskog/poljoprivrednog zemljišta za 2020. godinu te financijsku pomoć OPG-ovima, poljoprivrednim obrtima i malim poljoprivrednim poduzećima.