Hrvatska se pridružila izboru Europskog stabla godine

Hrvatska za „Europsko stablo godine“ kandidira platanu na trgu u Trstenom

Agrovijesti
Europsko stablo godine Fotografija: Grgo Jelavić/PIXSELL
Europsko stablo godine je finale natjecanja sastavljeno od „stabala“ pobjednika nacionalnih natjecanja. Organizatori natjecanja su Environmental Partnership Association, the European Landowners Organisation i TeraPark u suradnji s Europskom komisijom, pod nadležnosti povjerenika Europske komisije za okoliš, pomorstvo i ribarstvo g. Karmenu Vella.

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije postala je organizator nacionalnog natjecanja Hrvatsko stablo godine u partnerstvu sa Šumarskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskim šumama d.o.o. te Hrvatskim agrometeorološkim društvo za 2018., 2019. i 2020. godinu. U okviru nacionalnog natjecanja koje će se odvijat tijekom 2018. godine birat će se Hrvatsko stablo godine, a Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije pobjednika nacionalnog natjecanja ispred Republike Hrvatske kandidirat će na natjecanje Europsko stablo godine.

Budući da se Republika Hrvatska prvi puta tijekom 2017. godine priključila natjecanju, omogućena je direktna kandidatura stabla za natjecanje Europsko stablo godine za 2018. godinu. Sukladno tome Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije je kandidirala platanu na trgu u Trstenom. Javno glasovanje trajat će od 1. veljače do 28. veljače 2018. godine. Pobjednik natjecanja Europsko stablo godine proglasit će se 21. ožujka 2018. godine u Bruxellesu.

Europsko stablo godine je natjecanje koje ističe značaj starih stabla u prirodnoj i kulturnoj baštini Europe, koja zaslužuju našu posebnu brigu i osobitu zaštitu. Natjecanje naglašava važnost pružanja usluga stabla u ekosustavu. Ne fokusira se na ljepoti, veličini ili dobi pojedinog stabla, već je naglasak na priči o stablu te njegovoj povezanosti s ljudima i lokalnom zajednicom. U okviru natjecanja traže se stabla s pričom, stabla ukorijenjena u život i rad ljudi kao i zajednicu koja ga okružuje.

Europsko stablo godine je finale natjecanja sastavljeno od „stabala“ pobjednika nacionalnih natjecanja. Organizatori natjecanja su Environmental Partnership Association, the European Landowners Organisation i TeraPark u suradnji s Europskom komisijom, pod nadležnosti povjerenika Europske komisije za okoliš, pomorstvo i ribarstvo g. Karmenu Vella.

Cilj natjecanja je promocija biološke raznolikosti i prirodnih bogatstava diljem Europske unije. Međutim, natjecanje nastoji promicati pojedinačna stabla i njihove priče kao prirodne spomenike na isti način na koji UNESCO promiče svjetsku baštinu. Također, kroz natjecanje nastoji se probuditi svijest javnosti o važnosti očuvanja sveukupne bioraznolikosti s posebnim naglaskom na očuvanje šuma, šumskih ekosustava ali i pojedinačnih stabala za život čovjeka.

Natjecanje se održava od 2011. godine. Do 2017. godine u natjecanju je sudjelovalo sedamnaest europskih zemalja (Njemačka, Češka, Španjolska, Francuska, Belgija, Škotska, Engleska, Wales, Bugarska, Litva, Irska, Sjeverna Irska, Engleska, Slovačka, Mađarska, Poljska, Estonija) među kojima nije bila Republika Hrvatska. Republika Hrvatska predmetnom natjecanju priključila se 2017. godine, točnije 31. listopada 2017. godine kada je prihvaćena kandidatura Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-nertvanske županije za nacionalnog koodinatora natjecanja u cilju priključena Republike Hrvatske predmetnom natjecanju.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje