Redovno uklanjanje suhih i natrulih, prezrelih stabala

Hrvatske šume: Uklonjena stabla na Tuškancu su stara i opasna za građane i imovinu

Agrovijesti
Šuma i planinrarenje Fotografija: PR
Uklanjanje suhih i natrulih stabala jedan je od osnovnih zahvata njege šuma i osiguravanja njihove dugoročne održivosti

S obzirom na zabrinutost građana zbog uklanjanja stabala u parku Tuškanac u posljednjih nekoliko dana, Hrvatske šume žele obavijestiti građane kako je riječ o redovnom uklanjanju suhih i natrulih, prezrelih stabala koja su statički nestabilna te zbog toga potencijalno opasna za građane i imovinu na spomenutom području.

Proizvodnja sirovine kroz njegu i obnovu jedan je od temeljnih zahvata brige o šumama te se provodi u skladu sa svim zakonskim propisima koji uređuju ovo područje.

Svi radovi koje u šumama provode za to nadležna tijela, pa tako i uklanjanje starih stabala, obavljaju se s ciljem povećanja kvalitete i vrijednosti šuma te njihovog zdravlja i vitalnosti. Na taj se način održava prirodna struktura šume te se osigurava stabilnost, biološka raznolikost, ali i produktivnost, što podrazumijeva i mogućnost kvalitetnije prirodne obnove.

Hrvatske šume razumiju zabrinutost građana koju može izazvati uklanjanje stabala u jednom od najljepših zagrebačkih parkova, no naglašavamo kako je riječ o redovnom načinu održavanja šuma kako bi se pravovremeno spriječile ozbiljne posljedice po okoliš, ljude i imovinu. Spomenuto je radilište obišla i nadležna Šumarska inspekcija, koja nije imala primjedbi na provedene radove.

Svjesne važnosti šuma u ekološkoj, društvenoj i gospodarskoj infrastrukturi zemlje, Hrvatske su šume samo u 2018. godini posadile oko devet milijuna novih sadnica, doprinoseći tako održavanju ekološke ravnoteže i biološke raznolikosti na mjestima gdje nije došlo do prirodne obnove zbog različitih bioloških i klimatskih faktora. Također, tijekom 2018. godine posijano je više od milijun kilograma žireva hrasta lužnjaka te tisuće kilograma sjemena svih drugih vrsta stabala, čime se osigurava stabilnost i dugoročna održivost ovog vrijednog prirodnog resursa.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje