Posjet voćnjaku Delta Agrara

Hrvatski agro novinari u obilasku jednog od najvećih voćnjaka u ovom dijelu Europe

Agrovijesti
Posjeta Delta Agraru Fotografija: Delta Agrar
Skupina hrvatskih agrarnih novinara posjetit će sutra voćnjak srpske tvrtke Delta Agrar koji se prostire na čak 500 hektara površine, a nalazi se u Čelarevo mjestu nedaleko od Bačke Planke.

Poljoprivredna tvrtka Delta Agrar u vlasništvu je srpskog biznismena Miroslava Miškovića. Delta Agrar posjeduje jedan od najvećih voćnjaka u ovom dijelu Europe u Čelarevu na čak 500 ha, a imamo planove za velike investicije u poljoprivredu, kažu u ovoj kompaniji. Želja nam je da hrvatske agrobiznis novinare upoznamo sa našim planovima u agrobiznisu, te da se druže i upoznaju s svojim kolegama iz Srbije, dodaju.   

Ističu kako se Delta Agrar strateški opredijelio u budućnosti baviti proizvodnjom i distribucijom isključivo novih tzv. klupskih odnosno brendiranih sorti jabuka. To su sorte koje mogu uzgajati samo odabrani proizvođači, koji prethodno dobiju suglasnost nositelja licence odnosno vlasnika brenda.

 U ovom trenutku, u portfoliju Delta Agrara nalazi se čak 8 sorti brendiranih jabuka: Modi®, Kiku®, Pink lady®, Evelina®, Rubens® i još su 3 sorte u test proizvodnji.

Potencijali su veliki, jer svaka sorta brendiranih jabuka ima svoju ciljnu grupu potrošača i uz marketing podršku, svjedoci smo da imaju sve veći broj stalnih potrošača. Interesantno je napomenuti primjer “Modi” jabuka koje su naišle na veliki interes na ruskom tržištu, jer su izrazito crvene karmin boje i vrlo balansiranog okusa na granici slatkog i kiselog. Količine ovih jabuka koje izvozimo u Rusiju povećavaju se iz godine u godinu, kaže potpredsjednik Delta Holdinga i generalni direktor Delta Agrar Ivan Kostić.

Delta Agrar jedan je od vodeći poljoprivrednih kompanija u Srbiji koja je zahvaljujući vrhunskoj tehnologiji u prošloj godini imala prinose koji su u rangu Nizozemske,  Francuske, Njemačke. Tako im je urod pšenice bio 9,73 t/ha, dok je prosjek u Srbiji bio 4,85 t/ha. Prinos kukuruza od 16,55 t/ha više je nego duplo veći od prosjeka u Srbiji. Slična situacije je i kod prinosa soje, suncokreta i šećerne repe koji su iznosili 5,30 t/ha, 4,50 t/ha i 90,97 t/ha. Prosječan urod jabuke je čak preko 70 tona po hektaru.

U prošloj godini Delta Agrar je ostvario prihod od oko 230 milijuna eura, a u ovoj godini planiraju rast na preko 300 milijuna eura. Delta Agrar je izvozno orijentirana kompanija čiji je cilj da izvoz u ukupnim prihodima sudjeluje sa 40 posto. Ovogodišnji plan kojem teže je 300 milijuna eura i shodno tome očekivani izvoz će iznositi preko 100 milijuna eura.

U Delti ističu da je budućnost srpske poljoprivrede u sektorima koji donose veću zaradu, a to su prije svega voćarstvo i povrtlarstvo. Zbog toga, u 2017. godini nastavljaju širiti nasade jabuke. Uz već spomenuti voćnjak u Čelarevu, koji se prostire na 500 hektara, na imanju u Zaječaru nastavljaju sadnju voćarskih i vinogradarskih kultura. Prvi put planiraju podizanje nasada trešnje, na prvih 30 hektara. Planiraju značajno povećanje plasmana na tržištu Ruske federacije. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje