Hrvatski duhani krenuli s ranijim ugovaranjem proizvodnje za ovu godinu

Agrovijesti
Fotografija:
Ranije ugovaranje donosi dodatnu sigurnost i izvjesnost proizvodnje, a samim time i kvalitetnije poslovno planiranje za kooperante

Hrvatski duhani, vodeći otkupljivač duhana, započeo je s ugovaranjem proizvodnje duhana na području Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske županije.

Ugovaranje nove proizvodne sezone krenulo je ranije nego proteklih godina čime su Hrvatski duhani svojim kooperantima za sezonu 2020. omogućili dodatnu sigurnost i izvjesnost proizvodnje, a samim time i kvalitetnije poslovno planiranje.

„Nakon rekordne cijene od gotovo 14 kuna za kilogram duhana tipa svijetla Virginia koju smo isplatili prošle godine, nastavljamo s poboljšanjima za naše kooperante čime dodatno osiguravamo održivost proizvodnje. I ove ćemo godine omogućiti punu financijsku i tehničku potporu kooperantima, a sve s ciljem dodatnog povećanja efikasnosti i profitabilnosti proizvodnje”, izjavio je Flavio Oliveira, direktor Hrvatskih duhana koji posluje unutar grupacije British American Tobacco.

Postignuta cijena duhana prošle sezone od gotovo 14 kuna po kilogramu bila je za čak 4 posto od otkupne cijene u 2018. godini i najviša je ikad isplaćena za duhan u Hrvatskoj. Ovim rastom cijene Hrvatski duhani su kooperantima isplatili čak 3,5 milijuna kuna više nego godinu ranije. Nastavak je to trenda rasta cijene duhana koja je u posljednjih pet godina porasla preko 20 posto, čime duhan iz godine u godinu potvrđuje poziciju jedne od rijetkih poljoprirednih kultura koja kontinuirano bilježi rast cijena.

Kratkoročno financiranje proizvodnje kooperanata od strane Hrvatskih duhana prošle je sezone dosegnulo 60 milijuna kuna, a odobreni dugoročni krediti za nabavu opreme i razna ulaganja dosegnuli su 12 milijuna kuna. Dodatno, uz pomoć Hrvatskih duhana ove je godine ostvareno 2 milijuna kuna ušteda na premiji osiguranja usjeva u odnosu na prethodnu godinu. Programe financiranja proizvodnje i investicija prati i redovna pomoć pri odabiru optimalnih agrotehničkih mjera i kontinuirana pomoć agronoma. 
Također, kroz program financiranja nabave mehaničkih berača kooperanti su nabavili 29 berača u vrijednosti preko 8 milijuna kuna, a program se nastavlja i ove godine, kako su poručili iz Hrvatskoh duhana.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje