Marmo+Mac sajam

Hrvatski kamenari na veronskom sajmu kamena

Agrovijesti
Marmo+Mac Fotografija: Veronafiere S.p.A.
Hrvatsko je kamenarstvo prepoznato i ima zapaženo mjesto na ovom sajmu, koji je prošle godine posjetilo 68.000 posjetitelja iz 150 zemalja. Uostalom, poznate svjetske građevine sagrađene su od dalmatinskog kamena; najpoznatije među njima su Bijela kuća, Taj Mahal, zgrade parlamenta u Budimpeštu i Beču, dok su najpoznatije u Hrvatskoj  Dioklecijanova palača i Šibenska katedrala, kao i mnogi drugi sakralni objekti.

U organizaciji HGK - Županijske komore i ove će se godine hrvatske tvrtke koje se bave vađenjem i obradom arhitektonsko-građevnoga kamena zajednički predstaviti na vodećem svjetskom sajmu kamena Marmo+Mac, koji će se održati od 25. do 28. rujna u Veroni, Italija.

Na štandu ŽK Split od 120 četvornih metara predstavit će se šest izlagača: Brački kamen d. o. o. Nerežišće, Delta-Dragun d. o. o. Dolića Draga, Forma GMK d. o. o. Zakučac, Jadrankamen d. d. u stečaju Pučišća, Kamen Dalmacija d. o. o. Split i Sprega d. o. o. Split.

''Sajamska industrija, i u ovom digitalnom dobu, još uvijek zauzima važno mjesto u procesu internacionalizacije poslovanja tvrtki, a upravo je poticanje sajamskih aktivnosti i sudjelovanja naših tvrtki na inozemnim sajmovima, putem organizacije i sufinanciranja njihovih nastupa, jedna od najvažnijih i najprepoznatljivijih usluga Hrvatske gospodarske komore'', rekao je povodom predstojećeg nastupa hrvatskih kamenara na veronskom sajmu predsjednik ŽK Split, Joze Tomaš. Tomaš je također naglasio važnost očuvanja i njegovanja tisućljetne tradicije kamenarstva i upotrebe kamena u hrvatskom graditeljstvu, arhitekturi i umjetnosti.

Više od pola stoljeća veronski je sajam kamena mjesto na kojem se predstavljaju najbolje proizvodne tradicije i inovacije na svjetskoj razini, međunarodni projekti i inicijative koje promiču posebnost i bogatstvo prirodnog kamena i njegove potencijale u arhitekturi i dizajnu. Sajam pruža uvid u sve bitno u svijetu kamena: od sirovina do prerađenih materijala, tehnologije, pribora i najnovijih primjena u svijetu arhitekture i dizajna, ali i bogat popratni program.

S obzirom na kvalitetu mineralne sirovine, u svijetu cijenjenog kamena od kojeg su izgrađene brojne poznate građevine i spomenici, kao i duge tradicije njegova vađenja i obrade, hrvatsko je kamenarstvo prepoznato i ima zapaženo mjesto na ovom sajmu, koji je prošle godine posjetilo 68.000 posjetitelja iz 150 zemalja. Uostalom, poznate svjetske građevine sagrađene su od dalmatinskog kamena; najpoznatije među njima su Bijela kuća, Taj Mahal, zgrade parlamenta u Budimpeštu i Beču, dok su najpoznatije u Hrvatskoj  Dioklecijanova palača i Šibenska katedrala, kao i mnogi drugi sakralni objekti.

U 2018. godini, u Hrvatskoj je izvoz kamena, granita, kocaka od prirodnog kamena te obrađenog kamena iznosio više od 225 mil. kuna i to najvećim dijelom na kinesko i europsko tržište.

  • Avatar
    koscakmonika2 14. Rujan 2019. u 13:25 Pokrenite kapital za novu tvrtku ili financiranje za proširenje poslovanja. Također pružamo osobni kredit i zajam tvrtke. Na 2% kamatne stope. Kontaktirajte nas sada za više informacija e-pošta: MONIKAKOSCAK2@GMAIL.COM
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje