NYIOOC

Hrvatski maslinari osvojili 3 zlata i 6 srebra

Agrovijesti
NYIOOC najbolja svjetska maslinova ulja 2016. Fotografija: NYIOOC
Na prestižnom i najvećem svjetskom natjecanju maslinovih ulja New York International Olive Oil Competition (NYIOOC) bilo je 820 maslinovih ulja iz 26 zemalja koje je procjenjivao međunarodni žiri stručnjaka. Hrvatsku je predstavilo 9 proizvođača od kojih je troje osvojilo zlato, a devet srebro

Pobjednici su predstavljeni na konferenciji za medije 14. travnja kojoj je prisustvovalo više od 200 medijskih kuća i predstavnika industrije, nakon koje je održana degustacija mnogih pobjedničkih ulja.

Natjecalo se više od 820 brandova iz 26 zemalja te je tako ova prestižna manifestacija i najveća na svijetu svoje vrste.

Unatoč prošlogodišnjoj katastrofalnoj berbi, Italija je apsolutni pobjednik sa 109 osvojenih nagrada, a slijede ju Španjolska sa 78 i SAD sa 50 nagrada. Curtis Cord, predsjednik NYIOOC-a istakao je kako su talijanski proizvođači koji su se suočili s najgorom berbom u bližoj povijesti postigli izniman uspjeh. Xylella je uništila oko 40 posto proizvodnje maslinovog ulja u Italiji, no talijanski su proizvođači na natjecanje prijavili skoro 200 brandova. Od prijavljenih, 58 posto dobilo je nagrade, što je najveći uspjeh od svih zemalja sudionica. Šest talijanskih ekstra djevičanskim maslinovih ulja dobilo je nagradu Best in Class, 75 osvojilo je zlato, a 28 srebro.

Španjolska je dobila 78 nagrada, za razliku od prošle godine kada su uzeli njih 73.

Najvišu nagradu Best in Class dobilo je 17 ulja, i to šest iz Italije, tri iz Australije, po dva iz Portugala, SAD-a i Grčke, te jedno iz Južne Afrike i iz Španjolske.

NYIOOC najbolja svjetska maslinova ulja 2016.

Tri zlata i šest srebra iz Hrvatske

Hrvatsku su predstavili Agrolaguna d.d., Monte Rosso d.o.o., OPG papatoma, Frano Miloš, OPG Branko Jud, OPG Matković Milan, Uljara Nonno Bruno, Agroprodukt i Terra Rossa – OPG Francesco Bellani.

Zlato su osvojili OPG Branko Jud s uljem Plominka by Utla, OPG Matković Milan s uljem Grimalda Moulin dela Colline Dorée i Agroprodukt s uljem Salvela Buža. 

Karakteristike hrvatskih ulja koja su se natjecala možete pogledati na web stranici NYIOOC, kao i popis svih nagrađenih.

 

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje