Konferencije

Hrvatski pčelari sudjeluju na 7. Europskom tjednu pčela i oprašivanja

Agrovijesti
Pčele Fotografija: Pixabay
Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir od 26. do 28. lipnja predstavlja hrvatske pčelare i njihove proizvode na 7. Europskom tjednu pčela i oprašivača u Europskom parlamentu u Bruxellesu koji Petir organizira u suradnji s još šestero europarlamentaraca.

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir od 26. do 28. lipnja predstavlja hrvatske pčelare i njihove proizvode na 7. Europskom tjednu pčela i oprašivača u Europskom parlamentu u Bruxellesu koji Petir organizira u suradnji s još šestero europarlamentaraca.

Središnja je tema ovogodišnjega tjedna „kako se poljoprivredna zajednica pokreće da bi zaštitila pčele“. Hrvatski pčelari iz svih dijelova Hrvatske u Bruxelles dolaze na poziv zastupnice Petir gdje će imati priliku sudjelovati na panelima, radionicama i tematskim predavanjima vezanim za sektor pčelarstva koje organizira radna grupa za pčelarstvo i zdravlje pčela. Ona djeluje u sklopu Intergrupe Europskog parlamenta za klimatske promjene, biološku raznolikost i održivi razvoj u kojoj je Petir ujedno članica. Osim toga, hrvatski će pčelari moći predstaviti svoje proizvode.

Prvoga dana svoga boravka u Bruxellesu pčelari će sudjelovati i na proslavi povodom Dana državnosti i pete godišnjice članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji, koju Petir organizira u utorak, 26. lipnja u 19 sati u Wine baru Bois Tranquille (Rue de la Concorde 63, Bruxelles). Uz predstavljanje i kušanje misnih vina (Đakovačko-osječka nadbiskupija) svi posjetitelji uživat će uz slavonske i baranjske delicije - šunku (OPG Petar Dobrovac) te sir najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika za 2017. godinu Ivana Gašića.

“Ponosna sam što ćemo proslaviti dva važna događaja za našu zemlju u srcu Europe uz hrvatske proizvode. Promoviram uvijek najbolje što se može pronaći na našim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima jer tako podržavam i ono za što se zalažem u Europskom parlamentu, a ovoga puta to su proizvodi iz Slavonije i Baranje”, rekla je Petir najavljujući događanje.

Đakovačko-osječka nadbiskupija njeguje stoljetnu tradiciju proizvodnje i promocije kvalitetnih vina, pa tako i onih misnih, prema visokim standardima. Jednako tako, Petir će predstaviti i sireve najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika Ivana Gašića koji će predstavljati Hrvatsku na ovogodišnjem Europskom kongresu mladih poljoprivrednika u listopadu u Bruxellesu. OPG Petar Dobrovac smješten u Kneževim Vinogradima ima dugu tradiciju proizvodnje tradicionalnih baranjskih suhomesnatih delicija poput kulena, šunke, domaćih kobasica, slanine i čvaraka. Njegov je OPG dio 100 km duge gastronomske rute koja je u sklopu prekograničnog projekta „Okusi Panonije“ obuhvatila oko 200 atraktivnih mjesta od Pečuha do Osijeka.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje