Revolucija u plasmanu voća i povrća na tržište EU

Hrvatski plodovi ni 24 sata od berbe izravno stižu u Austriju i Sloveniju

Agrovijesti
Hrvoje Kolman, vlasnik FinotekaDostava.com Fotografija: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL
„Finotekina specifičnost je što voće i povrće ne skladištimo već funkcioniramo po principu „s polja na stol u roku 24 h“. To doslovce znači da neko voće ili povrće koje upravo sada dok ovo čitate raste u nečijem vrtu u Hrvatskoj, a već sutra je paket s proizvodima dostavljen na nečiji kućni prag u Beču, Ljubljani ili npr. Zagrebu“, kaže Hrvoje Kolman vlasnik FinotekaDostava.com

Hrvatski proizvođači voća i povrća, ali i drugih proizvoda s dodanom vrijednosti započeli su koristiti pogodnosti zajedničkog EU tržišta i mogućnosti da svoje proizvode plasiraju, za sada u Austriji i Sloveniju. Naime, na stranici www.FinotekaDostava.com kupci iz Hrvatske, Slovenije i Austrije na svoj kućni prag mogu naručiti vrhunske proizvode hrvatskih OPG-ova, a naručeni proizvodi svježi i pažljivo upakirani dostavljaju se na tražene adrese izravno iz Hrvatske.

„Finotekina specifičnost je što voće i povrće ne skladištimo već funkcioniramo po principu „s polja na stol u roku 24 h“. To doslovce znači da neko voće ili povrće koje upravo sada dok ovo čitate raste u nečijem vrtu u Hrvatskoj, a već sutra je paket s proizvodima dostavljen na nečiji kućni prag u Beču, Ljubljani ili npr. Zagrebu“, kaže Hrvoje Kolman vlasnik FinotekaDostava.

na ovaj način proizvode hrvatskih OPG plasira od 2008. godine, a najpoznatiji je postao prije nekoliko godina kada su preko njegove tražilice ogromne količine neretvanskih mandarina završile diljem Hrvatske u trenutku kada je uvedena zabrana izvoza poljoprivrednih proizvoda na tržište Rusije iz EU.

Naša je dostava jednako kvalitetna na otocima kao i na kopnu. Kvaliteta usluge, odnosno brzina dostave jednaka je neovisno živite li u gradu ili možda u najudaljenijem mjestašcu. Također, svi naši paketi s voćem i povrćem stižu u roku 24 h od berbe - bilo da ste u Hrvatskoj, Sloveniji ili bilo gdje u Austriji, kaže Koloman. Objašnjava kako tržište Austrije „testno“ rade posljednjih nekoliko mjeseci, dok su na slovenskom tržištu više od godinu dana.

Za sada u Austriju proizvode hrvatskih OPG-a najviše naručuju naši ljudi, kako iz Hrvatske tako i drugih država bivše Jugoslavije jer još uvijeke nemaju uslugu na njemačkom jeziku. Sa Slovenijom je nešto lakše budući da njihovi potrošači razumiju hrvatski, a kako je pakirnica u Čakovcu, jako veliki broj Slovenaca počeo je koristiti ovu uslugu i tako kupuje hrvatske proizvode.

Na mjesečnoj razini u Sloveniju isporučujemo oko 100-tinjak paketa, pakiranja od 40 do 25 kilograma. Ovih dana jako dobro idu šparoge, a uskoro će krenuti jagode, trešnje i drugo voće i povrće, kaže Kolman. Dodaje kako su cijene naših kvalitetnih proizvoda ipak nešto niže od onih u Sloveniji i Austriji zbog čega očekuje da bi ovaj način prodaja mogao postati vrlo atraktivan.

Domaći poljoprivrednici dostavljaju svoje proizvode u Finotekinu pakirnicu. Proizvodi se kod nas pomno pregledavaju, razvaguju, sukladno narudžbi upakiraju te isti dan šalju na adresu. Na ovaj način poljoprivrednici zaobilaze prekupce, a potrošači hranu nepoznatog podrijetla, gmo, hladnjače, tretiranja hrane „kemijom“ da bi na policama mogla duže trajati i sl.

Voće i povrće

Jako nam je važno s kime surađujemo. Odabiremo prvenstveno „dobre“ proizvođače, ljudski korektne, one kojima poljoprivreda nije samo posao nego i užitak. Odabiremo one kojima oči „zacakle“ kad pričaju o svojim proizvodima. Pronalazak i odabir takvih proizvođača Finotekin je najveći izazov, a njihovo isticanje velika odgovornost koju smo od prvog dana prihvatili, kaže Kolman.

Iako težimo tome da svi naši proizvođači budu u sustavu eko proizvodnje, neki od naših OPG-ova ipak nemaju eko certifikat. Jednostavno se nismo željeli odreći nekih proizvođača koje poznajemo i pratimo godinama te vrlo dobro znamo da mnogi imaju kvalitetniji proizvod od nekih iz eko proizvodnje, ističe.

Ako ste u Hrvatskoj, možete birati između dva načina plaćanja - pouzećem (tj. dostavljaču prilikom dostave) ili na Finotekin račun (internet bankarstvom ili uplatnicom). Proizvodi se dostavljaju vlastitim vozilima ili u suradnji s GLS paketnom distribucijom, uz korištenje njihovih dodatnih usluga s ciljem osiguranja kvalitete proizvoda tijekom procesa dostave.

Za Hrvatsku je dostava besplatna za narudžbe veće od 350 kn. Za narudžbe od 201 kn do 350 kn dostava se naplaćuje 40 kn, a za narudžbe do 200 kn dostava se naplaćuje 50 kn. Za Sloveniju je dostava besplatna za narudžbe veće od 50 eura, dok se za narudžbe od 31 eura do 50 eura dostava naplaćuje pet eura, a za narudžbe do 31 eura dostava se naplaćuje osam eura. Kada je riječ o Austriji dostava je besplatna za narudžbe veće od 100 eura, za one od 31 do 100 eura naplaćuje se pet eura.

Kolman kaže kako se greške prilikom pakiranja proizvoda ili transporta događaju vrlo rijetko, ali naravno da su moguće. Pogotovo je moguće da poneki komad posebno osjetljivog ili lako kvarljivog proizvoda (poput ribizla, breskve, nektarine, jagode ili sl.) stigne do kupca „neispravan“, ali ponavljamo – to je naš rizik. Naime, Finotekino voće i povrće s obzirom na to da funkcioniramo po principu „s polja na stol u roku 24 h“ nakon berbe nije tretirano nikakvim „kemikalijama“ pa je normalno da mu je rok trajanja kraći nego onome u klasičnim trgovinama, zaključuje Kolman.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje