Protumjera iz Srbije

Hrvatski proizvodi koje se izvoze u Srbiju morat će na dodatne laboratorijske kontrole

Agrovijesti
Voće i povrće Fotografija: Pixabay
Srbija je rigoroznim kontrolama podvrgla sve prehrambene proizvode iz Hrvatske, zbog čega ih neće biti na tržištu 30 dana, koliko traje strožija kontrola, tvrde srbijanski mediji

Prema saznanjima dnevnog lista Blica to je odgovor srpskih vlasti na odluku hrvatskog ministarstva poljoprivrede, koje je 15. srpnja povećalo naknade za strožije fitosanitarne kontrole za 22 puta na voće i povrće iz zemalja koje nisu članice EU.

List dodaje da je srpska Uprava carina dobila zadatak da pored fitosanitarnih i veterinarskih provjera radi i laboratorijske analize svih proizvoda, pa je zbog dužine okončanja njihovih analiza, a to je čak mjesec dana, potpuno sigurno da mnogi proizvodi neće završiti na policama, već će morati biti uništeni. 

Ovaj scenariji primjenjivat će se sve dok se ne oglasi Europska komisija, odnosno ne suspendira hrvatsku mjeru, koja je suprotna Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), navodi Blic.

Izvor lista iz Uprave carina tvrdi da je ovo vrlo suptilna kontramjera prema Hrvatskoj, koja nije suprotna SSP, a koja će nanijeti štete susjedima.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje