REKORDAN IZNOS

Hrvatskoj na raspolaganju 22 milijarde eura europskih sredstava

Agrovijesti
Fotografija:
Od 22 milijarde eura, koliko iznosi paket financijske potpore Europske unije, 7,5 milijardi eura predviđeno je za koheziju, 2,5 milijardi eura za izravna plaćanja u poljoprivredi i dvije milijarde eura za ruralni razvoj

Predsjednik Vlade Andrej Plenković predstavio je danas zastupnicama i zastupnicima u Hrvatskome saboru Izvješće o izvanrednom Europskom vijeću održanom u Bruxellesu od 17. do 21. srpnja te Izvješće o šestomjesečnom hrvatskom predsjedanju Vijećem Europske unije.

Premijer je istaknuo značaj paketa financijske potpore iz Višegodišnjeg financijskog okvira i plana za oporavak Europe ili Instrumenta EU sljedeće generacije, ukupne vrijednosti 22 milijarde eura.

"Hrvatskim građanima i gospodarstvu osigurali smo kroz novi europski proračun i instrument za gospodarski oporavak snažnu polugu gospodarskog razvoja. Snažna država koja štiti svoje nacionalne interese, koja potencira svoju snagu na dobrobit svojih građana, svog gospodarstva, kapitalizirajući svoj međunarodni položaj, a osobito članstvo u Europskoj uniji, je sukus naše politike", poručio je danas u Hrvatskom saboru premijer Plenković, čiji je govor u cijelosti objavljen na internetskim stranicama Vlade.

Od ukupnih 22 milijarde eura, 7,5 milijardi eura predviđeno je za koheziju, 2,5 milijardi eura za izravna plaćanja u poljoprivredi i dvije milijarde eura za ruralni razvoj.

Tome treba pridodati sredstva iz različitih programa i instrumenata Europske unije: za ribarstvo 270 milijuna eura, za unutarnju sigurnost i migracije 250 milijuna eura, a tu su još sredstva i za pravednu zelenu tranziciju, istraživanje, zdravstvo, obrazovanje, prometnu i digitalnu infrastrukturu, istaknuo je Plenković.

Premijer je izrazio i posebno zadovoljstvo što je Republika Hrvatska izborila i dodatnu „nacionalnu omotnicu“, koja ukupno iznosi 500 milijuna eura. Od toga je 400 milijuna eura predviđeno za slabije razvijene regije, a dodatnih 100 milijuna eura namijenjeno je posebnim strukturnim izazovima u poljoprivrednom sektoru. 

Ovo je sveukupno dvostruko više nego što je Hrvatska imala na raspolaganju u Višegodišnjem financijskom okviru u razdoblju koje je iza nas, istaknuo je premijer Plenković te dodao da iznos predstavlja jedan od najvećih iznosa po stanovniku i intenziteta pomoći koje su države članice izborile tijekom ovih pregovora.