Hrvatsku su preplavili sumnjivi OPG-ovi

Agrovijesti
Poljoprivrednik, novac Fotografija: Thinkstock
Iz kabineta ministra Romića opovrgavaju seljake, tvrde da je za 2015. osigurano 253,8 milijuna kuna više nego u 2014.

Prevario ih je, baš kao i bivši, i aktualni ministar poljoprivrede Davor Romić, tvrde poljoprivrednici i najavljuju kako će kroz svoje udruge u idućih nekoliko dana odlučiti hoće li biti prosvjeda. Romić je u više navrata obećao isplatu potpora do 30. lipnja za 2015. u punom iznosu kao i 2014., što je zapravo i zakonski rok. Datum je prošao, novac mnogima još nije sjeo na račun, sretnici koji su dobili potpore šokirani upozoravaju da je iznos u prosjeku gotovo 40 posto manji nego 2014. piše Poslovni dnevnik.

Hrvatska bi se na jesen mogla suočiti sa sankcijama Europske komisije, ustegnut će postotak od potpora koje daje iz zajedničke blagajne, upozoravaju sugovornici. Predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza Mijo Latin smatra da su Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za plaćanje zakazali iz samo njima znanih razloga. Ocjenjuje da bi isplata možda mogla biti gotova krajem prvog tjedna u srpnju što je naravno, izvan zakonskog roka. Ističe kako je većina gospodarstava dobila manje nego 2014. te će Savez inzistirati da Ministarstvo i Agencija kažu gdje je i kod koga završio ostatak novca. No, kako, iznosi, nitko još nije dobio obvezni pisani dokument sa visinom prava na potporu s tim zahtjevom morat će pričekati.

"Ministar Romić je za poljoprivredu iz proračuna za 2015. izborio 3,4 milijarde kuna i to mu treba priznati, no model isplate potpora koji je Hrvatska izabrala za razdoblje 2015.-2019.  potpisao je bivši ministar Tihomir Jakovina i on je uzrok golemih nepravilnosti na štetu pravih poljoprivrednika te mora biti izmijenjen prije isplate potpora za 2016.", upozorava Matija Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore. U raspodjeli za 2015. najgore su, kaže, prošli stočari i ratari. I oni koji su povećali broj hektara i količinu mlijeka dobili su potpore manje za oko 40 posto, a on osobno, iznosi, po hektaru je dobio 400 kuna manje nego u 2014. U modelu koji je primijenjen prvi puta za 2015. postoji desetak kategorija kroz koje netko može povlačiti potpore. "Ako je netko mlađi od 40 godina, bavi se ekološkom proizvodnjom na području s otežanim uvjetima po hektaru može dobiti i više od 10 tisuća kuna dok je za većinu ratara osnovno plaćanje po hektaru 1800 kuna", iznosi Brlošić.

Nema konkretne podatke pa ne može nikoga prozvati kamoli optužiti, no u velikoj je dvojbi da je ovakav model možda ciljano kreiran, kaže Brlošić. U samo godinu dana, podsjeća, uvećan je iznos potpore sa 70 na 218 milijuna kuna za ekološku proizvodnju i prvi puta je uvedena kategorija otežanih uvjeta za koje je kroz tri mjere rezervirano 350 milijuna kuna u rasponu od 600 do 1700 kuna za hektar. Diljem Hrvatske u kratkom roku registriran je veći broj tvrtki i OPG-a, kupovali su se i dobivali u zakup državni hektari po vrlo čudnim kriterijima. Podizani su trajni nasadi lješnjaka oraha i slično što ne traži velika ulaganja uz prijavu da je ekološka proizvodnja", iznosi Brlošić i dodaje da čak 80-90 posto ekoloških površina zapravo nije u toj kategoriji a uzimaju potpore jer, nadzora nema.

Više pročitajte na poslovni.hr. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje