Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom

HUP: Tražimo odgodu. Tolušić: Ne može!

Agrovijesti
Trgovina Fotografija: Pixabay
Zbog dvojbenih tumačenja do danas nema gotovo niti jednog potpisanog ugovora trgovačkih lanaca s dobavljačima, kažu u HUP-u

Bez uvjetovanja kompenzacija, prodaje robe ispod nabavne cijene, naplate naknada za istraživanje tržišta ili krađu proizvoda s polica... samo su neke od odredbi novog Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom koji od početka travnja neće trpjeti pogreške.

S obzirom na to da prestaju vrijediti stari ugovori, između trgovaca i dobavljača ovih bi se dana trebalo potpisati tisuće novih. No kako tumačenje nekih pravila Zakona, ovisno s koje se strane gledaju u konkretnoj situaciji, može biti i zakonito i protuzakonito, do danas nema gotovo nijednog potpisanog ugovora između dviju strana po novim uvjetima, doznajemo od direktorice odnosa s članstvom HUP-a Milke Kosanović.

– Od donošenja Zakona, 7. prosinca 2017., nema jedinstvenog stava Ministarstva poljoprivrede, AZTN-a, trgovaca i dobavljača oko situacija koje se na terenu svakodnevno javljaju, a vezane su za širinu asortimana, mogućnosti povrata robe te akcije proizvoda, ujedno i važnih elemenata ugovora – kaže Kosanović.

Puno nedorečenosti

Prema AZTN-ovu tumačenju Zakona, ugovaranje rabata ili naknade za asortiman nije dopušteno i smatra se nepoštenom trgovačkom praksom iako i dobavljačima može biti u interesu da njihovi proizvodi s manjim obrtajem budu dostupni na policama. Trgovac po novim pravilima sada umjesto 200 artikala nekog dobavljača može uzeti samo tri koja se dobro prodaju, a ostali, na koje ne smije zaračunati rabat, samo su mu trošak.

Neslužbeno doznajemo kako neki trgovci prijete kako će zbog takvih i sličnih nedorečenosti u potpunosti bojkotirati hrvatsku robu. A problem su i akcijske prodaje. Dobavljači bi, s obzirom na to da se u RH 90% domaćih proizvoda prodano upravo na akcijama, htjeli da su dopuštene i kad oni procijene da je potrebno, a ne samo kod isteka roka trajanja i slično, kako nalaže Zakon. Stoga je nakon sastanka trgovaca i domaćih proizvođača hrane pri HUP-u dogovoreno da zajedno zatraže odgodu primjene Zakona dok se ne razjasne sve sporne situacije i ne usklade tumačenja bez kojih nema ugovora s trgovcima.

Tolušić ne odustaje

– Primjenu Zakona nećemo prolongirati. Trgovcima smo dali dovoljno vremena za prilagodbu – kazao je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. Iz Spara tvrde kako oni surađuju s više od 700 dobavljača, zbog čega će kratko vrijeme za prilagodbu do 31. ožujka biti nemoguće ispoštovati. – Zakonom smo bili prisiljeni prekinuti ugovore te se bojimo se da će zbog nemogućnosti pravovremenog sklapanja novih ugovora biti nedostatka određene robe na policama – istaknuli su.

– Mlijeko ne smije biti mamac za potrošače – kažu pak iz udruge CROMILK. Traže da domaći i strani trgovački lanci formiraju prodajne cijene socijalno osjetljivih proizvoda u skladu s nabavnim i proizvođačkim cijenama u RH, što Zakon i nalaže, te na taj način osiguraju preduvjet održivosti domaćeg poljoprivrednog sektora. 

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje