SIGURNOST HRANE

HUP: Uvozna hrana mora se bolje kontrolirati i nadzirati

Agrovijesti
Goran Pajnić Fotografija: Žarko Bašić/PIXSELL
Udruga prehrambene industrije i poljoprivrede pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca smatra da novi slučaj uvezenih prehrambenih proizvoda zaraženih salmonelom ukazuje na potrebu da se preispitaju procedure nadzora i kontrole nad sigurnošću i kvalitetom prehrambenih proizvoda koji se stavljanju u promet na hrvatskom tržištu kao i učinkovitost sustava informiranja o problematičnim proizvodima.

Ulaskom u Europsku uniju naše je tržište dodatno otvoreno i za uvoz prehrambenih proizvoda, a on je dodatno podržan širenjem inozemnih trgovačkih lanaca na hrvatskom tržištu. Neupitno je da kao članica EU moramo omogućiti pristup našem tržištu, ali se isto tako poštujući pravila i obveze Unije mora voditi računa o zaštiti domaće proizvodnje i zaštiti sigurnosti i zdravlja hrvatskih građana. Domaći proizvođači i oni koji su uvoznici morali bi ispunjavati iste kriterije što sada nije slučaj.

„Od 2006. do ove godine uvoz piletine porastao je za skoro 30%. Prošle je godine čak 39% peradarskog mesa i proizvoda bilo uvozno. Kriteriji kvalitete i nadzora nad domaćim proizvodima i onima iz uvoza moraju biti isti. Svjedoci smo da se često uvozna roba prodaje po vrlo niskim pa i dampinškim cijenama – to nije problem samo za domaće proizvođače već i za domaće potrošače, hrvatske građane. Izrazito niska cijena u pravilu znači nisku kvalitetu, a kada je hrana u pitanju to može biti i opasno za zdravlje“, izjavio je Goran Pajnić predsjednik Udruge.

HUP će zatražiti sastanak s ministrom poljoprivrede Tolušićem kako bi se otvorili razgovori o mogućnostima unapređenja cjelokupnog sustava nadzora nad kvalitetom i sigurnošću uvoznih prehrambenih proizvoda koji su prisutni na hrvatskom tržištu.

„Zadovoljni smo brzom reakcijom ministra koji je poduzeo konkretne korake prema odgovornim osobama u ovom posljednjem slučaju i vjerujemo da će biti spreman poduzeti daljnje korake koji će onemogućiti ponavljanje ovakvih situacija“, kazao je Pajnić.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje