Kolinje na vrhuncu

I dalje pršute radimo od uvoznih svinja

Agrovijesti
Pršut Fotografija: Morana Begač
Tradicionalna priprema domaćeg svinjskog mesa, kolinje ili svinjokolja - na vrhuncu je i barem su nakratko puna mnoga seoska dvorišta. Nedavni slučajevi zdravstveno neispravnog uvoznog mesa, povećali su potražnju za domaćom svinjetinom. Nažalost, farme i svinjci nikad nisu bili prazniji, a Hrvatska je pala na samo trećinu proizvodnje vlastitih potreba za svinjetinom.

Nema toliko primamljive akcijske prodaje u trgovačkim lancima koja bi prekinula tradiciju kolinja bilogorske obitelji Antulović iz Kokinca. Kolinje traje već drugi dan, a sve su svinje uhranjene žitaricama s vlastitih polja pa je kakvoća mesa baš kakvu su i željeli. Bit će, kaže Mario Antulović - špeka, 180 kg kobasica i mesa za sušenje. Bit će i čvaraka čija se cijena penje čak i do 200 kuna po kilogramu.

Preostali svinjogojci, kojih je sve manje - kažu kako je nakon posljednjih afera povećana potražnja za domaćim mesom. To ih je spasilo, dodaju jer su kilogram svinje prodavali za 9, a sad i za 12 kuna. Slučajevi sumnje u uvozno, čini se - potaknuli su prodaju na kućnome pragu pa nekim svinjogojcima stižu kupci i iz udaljenijih krajeva.

No, proizvodnja je u posljednjih deset godina prepolovljena, pa i većinu pršuta moramo raditi od uvoznih svinja. Nekada se u gotovo svakom seoskom dvorištu vidjelo kolinje, a sada smo samo do ljeta uvezli svinjetine za gotovo 100 mlijuna eura.

Pogledajte prilog HRT-a. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje