POTREBNO OSNAŽITI BRENDIRANJE

I dalje raste uvoz meda u Hrvatsku

Agrovijesti
Med Fotografija: Thinkstock
Prema podatcima Državnog zavoda za statistiku (DZS), u prvih devet mjeseci 2017. godine uvezeno je 999 tona meda u vrijednosti 2,16 milijuna eura, a izvezeno 311 tona ukupne vrijednosti 1,2 milijuna eura, što ukazuje na činjenicu da uvoz meda i dalje raste.

Prema podatcima Državnog zavoda za statistiku (DZS), u prvih devet mjeseci 2017. godine uvezeno je 999 tona meda u vrijednosti 2,16 milijuna eura, a izvezeno 311 tona ukupne vrijednosti 1,2 milijuna eura, što ukazuje na činjenicu da uvoz meda i dalje raste, prenosi Glas Slavonije

Rečeno je to između ostalog u HGK – Županijskoj komori Virovitica na sjednici Grupacije pčelarstva HGK – Županijske komore Virovitica održanoj pod predsjedanjem voditelja Grupacije Željka Vrbosa. Tom je prigodom istaknuto da na području Virovitičko-podravske županije ima 336 pčelara i 26.135 pčelinjih zajednica.

Članovi Grupacije podsjetili su i na niz vrlo značajnih aktivnosti koje su ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i resorno ministarstvo poduzeli u razvoju sektora pčelarstva.

Uputili su i apel mjerodavnim tijelima da prošire listu lijekova za pčele koji se koriste u zemljama EU-a.

- U cilju poticanja svih pčelara na prevenciju i korištenje lijekova za pčele, predlažemo promjenu modela nabave lijekova na način da pčelar sam odabere lijek (s liste) koji želi, a da distributer lijek naplaćuje fakturom od nadležnog tijela za financiranje lijeka. Također smo zaključili da je potrebno osnažiti aktivnosti na brendiranju meda iz Virovitičko-podravske županije te održati kontinuitet ocjenjivanja meda, kojim se argumentira izuzetna kvaliteta meda, osobito bagrema i lipe, s područja Virovitičko-podravske županije, što će pridonijeti povećanju potražnje i plasmana meda - rekao je Željko Vrbos.

Članovi Grupacije donijeli su i odluku o zajedničkom sudjelovanju na 23. Viroexpu, međunarodnom sajmu gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede, u Virovitici koji će se održati od 23. do 25. veljače, te 8. Agroexpu 2018. godine, sajmu agroproizvoda i opreme u Virovitici u rujnu, a u sklopu kojega će se održati 13. županijsko i 10. međunarodno ocjenjivanje meda, te na ostalim promotivnim manifestacijama u zemlji i inozemstvu, posredovanjem i u organizaciji HGK – Županijske komore Virovitica.

U PREKOGRANIČNI PROJEKT “Bee2Be” S MAĐARSKOM UKLJUČENO 20 PČELARA

Predstavnici Grada Virovitice i Razvojne agencije VTA upoznali su članove Grupacije s provođenjem prekograničnog projekta s Republikom Mađarskom “Bee2Be“, čiji je nositelj Grad Virovitica, a u koji je uključeno i 20 pčelara s područja Virovitičko-podravske županije za koji su Grupacija pčelarstva i HGK - Županijska komora Virovitica dali punu potporu.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje