Teškoće za domaće tvrtke

I dalje se bilježi nedostatak drvne sirovine

Agrovijesti
Drvo Fotografija: Pixabay
U 2018. i 2019. godini, u odnosu na 2017. godinu imamo 25% manje sirovine i s takvim stanjem nismo zadovoljni. Kada bi Spačva dobila tražene količine sirovine mogla bi zaposliti dodatnih 200 radnika, kazao je Faletar.

Drvoprerađivačke tvrtke s područja Vukovarsko-srijemske županije i dalje se suočavaju s problemom nedostatka drvne sirovine što im onemogućava dalji rast i poslovanje tvrtke ali rast broja zaposlenih. Kazao je to predsjednik Drvnog klastera Slavonski hrast Josip Faletar na skupštini klastera ističući kako se stoga drvoprerađivači moraju držati zajedno i zajedno postupati kako bi osigurali veće količine sirovine.

- U 2018. i 2019. godini, u odnosu na 2017. godinu imamo 25% manje sirovine i s takvim stanjem nismo zadovoljni. Kada bi Spačva dobila tražene količine sirovine mogla bi zaposliti dodatnih 200 radnika, kazao je Faletar podsjećajući kako se radi o problemu koji se ponavlja iz godine u godinu. Na skupštini je rečeno kako najveći dio sirovine drvnoj industriji osiguravaju Hrvatske šume koji, kako je rekao voditelj Uprave šuma Podružnice Vinkovci Damir Dekanić, ne mogu napraviti puno jer se o natječajima odlučuje na državnom nivou. Pojasnio je kako se postupa po pravilima koja su određena od strane Hrvatskih šuma i Ministarstva poljoprivrede i da ni na koji način ne može utjecati.

- Ono na što ja mogu utjecati je da podržim naše proizvođače da se bolje organiziraju između sebe, zajednički nastupe prema institucijama i izbore za svoje potrebe. Osobno ću se uvijek zalagati da se sirovina koja se proizvede ovdje i preradi ovdje, ali i finalizira na našem području, a ne da netko prepili trupac i proda ga negdje dalje, kazao je Dekanić. Problem s nedostatkom drvne sirovine za drvoprerađivače s područja Vukovarsko-srijemske županije prepoznat je i od strane jedinica lokalne i područne samouprave. Često se ističe kako je na ovim prostorima najveći šumski bazen, a da većina drvne sirovine završava izvan županije. Zamjenik župana Vukovarsko – srijemske županije Josip Dabro kazao je kako županija može izvršiti određene pritiske prema institucijama kako bi pomogli domaćim prerađivačima.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje